"Mijn hele familie loopt het risico elk moment te worden neergeschoten."

Dit gebeurde er voorafgaande aan de arrestatie van het 17-jarige Palestijns verzetsicoon Ahed Tamimi.
Ahed Tamimi is direct herkenbaar aan haar wilde bos krullen en vastberaden felblauwe ogen. Video's waarin zij een Israëlische soldaat slaat zijn de hele wereld over gegaan. Maar deze viral video's laten niet het hele verhaal zien. Wat je niet weet, is dat enkele momenten ervoor, dezelfde soldaten Ahed's 15-jarige neefje in zijn gezicht schieten.
Foto: AFP/ Thomas Coex 
 

Ahed's arrestatie

Het is 19 december, drie uur 's nachts, een paar dagen na Ahed's confrontatie met de soldaat. Ahed en haar familie worden ruw gewekt door een groep Israelische soldaten. Al schreeuwend en bonsend op de deur eisen ze binnengelaten te worden. Ahed's vader Bassem doet de voordeur open. Hij wordt hardhandig opzij geduwd door de soldaten. Het hele gezin moet vervolgens toekijken hoe de zwaarbewapende soldaten hun huis overhoop halen. Na een paar minuten wordt medegedeeld dat Ahed wordt gearresteerd. Ze geven hierbij geen reden. 
 
Nariman, Ahed's moeder begint hysterisch te huilen en probeert Ahed vast te houden. Ze wordt tegen de grond gedrukt door de Israelische soldaten. Ahed wordt geboeid en naar buiten geleid, waar een legerjeep op haar staat te wachten. Als haar familie haar probeert te volgen worden ze ruw tegengehouden. 
 

"Minstens 30 soldaten"

Volgens Ahed's vader waren er minstens 30 soldaten betrokken bij de overval en de arrestatie van Ahed. Nadat Ahed is meegenomen, keert een groep soldaten terug naar het huis van de Tamimi-familie, en neemt al hun telefoons, computers en laptops in beslag. Dan vertrekken ze. Het gezin blijft in shock achter.
 
Na Ahed worden ook haar 20-jarige nicht, tante en moeder Nariman meegenomen door de Israelische soldaten. Nariman wordt beschuldigd van zware geweldpleging en aanzetten tot geweld voor het plaatsen van de video van Ahed's arrestatie op social media.
 

Ahed's neef neergeschoten

Het jaar is nog nauwelijks begonnen, als in januari de eerste Palestijnse tiener van 2018 wordt vermoord door Israelische soldaten. Het is Ahed's andere neef, de 17-jarige Musab Tamimi. Hij wordt van dichtbij neergeschoten, tijdens een klopjacht van de soldaten.

Internationale ophef 

Ahed's gevangenisstraf leidt internationaal tot grote ophef. De militaire bezetting van de Westelijke Jordaanoever krijgt steeds meer aandacht. Vooral de onmenselijke wijze waarop de Israëlische soldaten omgaan met Palestijnse kinderen roept veel kritiek op. De wereld wordt met de neus op de feiten gedrukt. Bijvoorbeeld dat er elk jaar zo'n 700 Palestijnse kinderen gevangen worden genomen. Sommigen van hen zijn niet ouder dan 12 jaar. 


Foto: Ahed en haar moeder Nariman. Bron: Al Jazeera 
 

"Ze vernietigen al ons geluk"

Het dorp waar de familie van Ahed woont, Nabi Salih in de Westelijke Jordaanoever, staat bekend als het epicentrum van Israëlische gewelddadigheid. Er wonen minder dan 200 mensen, en het dorp is omsingeld door Israelische krijgsmachten. Altijd kijkt een soldaat mee. De wekelijkse geweldloze protesten tegen de - volgens internationaal recht illegale - Israelische bezetting, onder leiding van Ahed's vader Bassem, worden snoeihard afgestraft. 
 
Aan Abby Martin, een journalist van TeleSUR English vertelde Ahed's voor haar arrestatie: "Aan het geweld kun je nooit wennen. Maar we kunnen niet anders dan ermee leren leven. Ik ben niet bang voor de dood. Wel ben ik bang om mijn vrienden en familie kwijt te raken. Op elk moment kan er een Israelische soldaat naar mij toekomen en mij neerschieten. Ze vernietigen al ons geluk."
 
Ahed gaat verder. "Ik hoop dat kinderen wereldwijd nooit zo hoeven te leven als wij. En ik hoop dat wij uit deze manier van leven kunnen ontsnappen." Om haar nek draagt Ahed een ketting met kogels eraan. "We verzamelen de kogels waarmee de Israelische soldaten op ons schieten. We maken er mooie voorwerpen van, zoals sieraden. We creëren leven uit de dood." 
 

Psychologische impact

Het is inmiddels maart 2018. Ahed zit nog steeds gevangen, ondanks virale hashtags en wereldwijde protestacties. Af en toe verschijnen er beelden van Ahed op tv. Tijdens haar rechtzaak lacht Ahed ondanks alles naar de camera. Eens een strijder, altijd een strijder.

Over hun leven onder het Israelische regime zegt Bassem, Ahed's vader, tegen journalist Abby Martin: "Mijn kinderen leven elke dag in angst. Ze kampen vaak met psychologische problemen." Ondanks deze angst bijft de familie Tamimi - samen met hun dorpsgenoten - strijden voor hun rechten. Ahed, een paar weken voor haar arrestatie: "Ik wens dat Palestina bevrijd wordt. Als dat gebeurt, kan ik mijn dromen laten uitkomen. Ik wil bijvoorbeeld heel graag de oceaan zien. De Israeliers laten dit niet toe. Zodra wij vrij kunnen leven, kunnen we aan onze toekomstdromen bouwen." 

#NoWayToTreatAChild

War Child is onderdeel van de Palestijnse Kinderrechten Coalitie. Een deel van de coalitie schreef een brief aan de Kamer om 'actief ervoor te zorgen dat er diplomatieke en juridische stappen worden ondernomen om Ahed Tamimi en alle andere Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenschap vrij te laten en te verzekeren dat ze toegang tot eerlijke rechtsgang krijgen'. Lees hier hun hele brief

Samen komen wij op voor de rechten van kinderen in bezette Palestijnse gebieden. Teken nu de petitie om Ahed en andere Palestijnse kinderen vrij te laten!

Teken de petitie

Meer over ons werk in de regio

Onze missie

Tekst: Leoni Fohr
Foto's: Thomas Coex | Al Jazeera | Screengrab (@proteststencil)

Bronnen: