Verstoten door je familie

De 15-jarige Semire is de oudste in een gezin van zeven kinderen. Het gezin woont in de provincie Zuid-Kivu in DR Congo. Een gebied geteisterd door een gewelddadige burgeroorlog. Vrouwen worden hard geraakt; verkrachting, huiselijk geweld en misbruik zijn aan de orde van de dag. De armoede dwingt velen in de prostitutie.

Vier jaar geleden slaat Semire op de vlucht als een rebellengroep haar dorp aanvalt. In haar nieuwe dorp is geen geschikte landbouwgrond voor de boerenfamilie. Daarom moet Semire, dan 12 jaar, aan de slag in de goudmijnen van Zuid-Kivu om stenen te vergruizen. Met de hand slaan de kinderen stenen kapot, zodat het goud er makkelijker uitgehaald kan worden. Een loodzware taak, maar voor Semire de enige manier om haar schoolgeld bij elkaar te sparen. De school, die ze steeds minder zal zien.

"Hij zei dat hij verliefd op me was"

Semire moet dagelijks met haar baas onderhandelen over het werk. Op een gegeven moment vraagt haar baas seksuele vergoeding voor het werk dat hij aanbiedt. In het begin weigert ze. Maar omdat ze nergens anders werk kan krijgen, moet ze op een gegeven moment ingaan op het aanbod.

“Hij zei dat hij verliefd op me was en vader van mijn kinderen wilde worden”, vertelt Semire. “Hij gaf me cadeautjes; eten, kleren, make up en een mobieltje.” Semire’s moeder ruikt onraad. “Ik zag dat het niet klopte. Maar we waren zo radeloos. Als je doodmoe thuis komt van je werk en er staat eten, dan eet je. Ik at met mijn ogen dicht.”

Semire raakt zwanger. Het gevreesde gebeurt: de baas gooit haar uit de mijn en verbreekt alle contact. Semire kan niet meer naar school en wordt in haar dorp uitgescholden. Semire voelt zich door iedereen in de steek gelaten. Ze voelt boosheid tegenover haar eigen zoon. Ze vindt dat hij de problemen heeft veroorzaakt en slaat hem regelmatig. Omdat ze er helemaal alleen voor staat, is er maar één manier om geld te verdienen: in de prostitutie.

Moed om vooruit te kijken

Na een jaar wordt Semire aangesproken door een medewerker van een kinderbeschermingsorganisatie, een lokale partnerorganisatie van War Child. Semire stroomt in in een programma voor kinderen en jongeren die het slachtoffer zijn van misbruik. Daarin kunnen ze hun ervaringen een plek geven, aan hun zelfvertrouwen en eigenwaarde werken, anderen leren te vertrouwen en kunnen ze een vakopleiding volgen.

“Ik zag dat andere meisjes hetzelfde hadden meegemaakt als ik. Ik voelde me niet meer alleen en het gaf me moed om vooruit te kijken en plannen te maken voor de toekomst." Semire verdient nu haar geld met haar eigen winkeltje, zodat ze haar baby kan onderhouden. Ze woont weer bij haar familie.

Vanwege veiligheidsredenen is de naam van het meisje veranderd.