Verkiezingen in Libanon: Hezbollah wint terrein

Onder strenge veiligheidsmaatregelen kon Libanon afgelopen zondag voor het eerst in negen jaar naar de stembus. Volgens Libanese media heeft de sjiitische beweging Hezbollah de voorlopige uitslagen gewonnen, maar blijft de partij van zittende premier Saad Hariri de grootste soennitische partij. Wat betekent dit voor de Libanese bevolking?

Op zondagmiddag stonden er door heel Libanon lange rijen bij stembureaus. Auto’s waren bedekt met vlaggen van partijen en jongeren droegen T-shirts van hun favoriete kandidaten. Uit luidsprekers schalden politieke liederen. 3,8 miljoen burgers konden hun stem uitbrengen, en voor het eerst mochten ook 80 duizend Libanezen in het buitenland stemmen. 


Onrust in het land

De afgelopen jaren werden verkiezingen in Libanon twee keer uitgesteld door de burgeroorlog in buurland Syrië en politieke onrust in eigen land. Voor de verdeelde, instabiele regio is de verkiezingsuitslag van groot belang. Op het moment van de verkiezingen maakt Libanon namelijk een ernstige economische crisis door, verschaft het land onderdak aan ruim een miljoen vluchtelingen uit Syrië en wordt politiek bespeeld door zowel Saoedi-Arabië als diens aartsrivaal Iran. 

Steutelrol Hezbollah

Ondanks actieve campagnevoering van zittend premier Hariri en Hezbollah was de opkomst tijdens de verkiezingen laag: minder dan de helft van de geregistreerden bracht een stem uit. Veel Libanesen lijken geen vertrouwen meer in het politieke systeem te hebben, en besloten zich te onthouden van stemming. 

Zoals vooraf werd gedacht heeft de partij van de soennitische premier Saad Hariri - de grootste in het parlement - mede door recente hervormingen van de kieswet zetels moeten inleveren. Het aantal zetels van Hezbollah blijft grotendeels onveranderd, maar overwinningen van politieke bondgenoten maken dat Hezbollah een sleutelrol zou kunnen gaan spelen in een coalitieregering. 

Gevreesde overwinning

Duidelijk is in elk geval dat Hezbollah profiteert van de afgezwakte positie van Hariri en de afnemende invloed van Saoedi-Arabië. Gevreesd wordt dat een definitieve overwinning van het door Iran gesteunde Hezbollah de Syrische strijd overslaat naar Libanon. Dit zou een nieuwe oorlog met Israël kunnen uitlokken.

Analisten vermoeden daarentegen dat de verkiezingsuitslag weinig zal veranderen. Zij wijzen erop dat het Libanese politieke landschap is verdeeld langs strikte sektarische lijnen: een christelijke president, een soennitische premier en een sjiitische parlementsvoorzitter. Volgens hen is de kans groot dat Hariri ondanks zijn verslechterde positie zijn baan als premier zal behouden. 

Sprankje hoop

Aan de verkiezingscampagne deden verder tientallen onafhankelijke kandidaten mee, die zeiden "het maatschappelijk middenveld" te vertegenwoordigen. Zij concentreerden zich onder andere op water- en elektriciteitsvoorziening, en beschuldigen gevestigde partijen van corruptie. Ook werd gevestigde partijen een onvermogen om de grote problemen binnen het land aan te pakken verweten.

Aan de zijde van de onafhankelijke kandidaten kwam er slechts één winnaar uit de bus, de bekende Libanese tv-presentator Paulette Yacoubian. Dit betekent dat van de 128 zetels slechts één door een onafhankelijke partij is geclaimd. Voor velen is zij het sprankje hoop dat erin is geslaagd de - volgens velen corrupte - status-quo in het land te infiltreren. 

Dit doet War Child in Libanon

Tekst: Leoni Fohr
Beeld: Reuters

Bronnen:
https://nos.nl/artikel/2230544-libanon-voor-het-eerst-in-jaren-naar-stem...
https://beta.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hezbollah-stevent-af-op-ve...
https://beta.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/libanon-stemt-onder-spanni...
https://edition.cnn.com/2018/05/06/middleeast/lebanon-election-results/i...
https://www.nytimes.com/2018/05/07/world/middleeast/lebanon-election-hez...
https://www.aljazeera.com/indepth/opinion/lebanon-elects-political-statu...