Rana staat de kinderen dag en nacht bij

Daar waar anderen het misschien al zouden hebben opgegeven, gaat Rana verder. Zij is één van de onvermoeibare krachten van War Child in Libanon. Zo eentje waar kinderen naar uitkijken en zich aan vastklampen.
Facilitator ondersteunt gevluchte kinderen in Libanon met ons Shield programma_War Child_201006

Foto: Marcel van der Steen

Rana werkt dagelijks met een onuitputbare dosis energie in ons Shield-programma. Met dit programma beschermen we de veiligheid en fundamentele rechten van kwetsbare gevluchte kinderen uit Syrië door hen onderwijs en activiteiten te bieden die hen sociaal en emotioneel ondersteunen. En dat is hard nodig. Want Libanon telt inmiddels meer dan 630.000 gevluchte kinderen uit Syrië.

Gevoelens uiten

In de praktijk werkt dat als volgt. Rana: “De meeste kinderen zijn gevlucht uit Syrië en hebben traumatische ervaringen meegemaakt. Dat heeft natuurlijk een enorme impact op ze. Door ze bijvoorbeeld te laten tekenen zien wij wat ze van binnen voelen: verveling, blijdschap, angst. Als iemand veel buiten de lijntjes tekent, kan dat duiden op het hebben van problemen. Tekenen helpt ze enorm om hun gevoelens en gedachten te uiten.”

War Child begeleider Rana in een vluchtelingenkamp in Bekaa in Libanon biedt psychosociale hulp aan gevluchte kinderen

War Child begeleider Rana biedt psychosociale steun aan gevluchte kinderen in Libanon zodat zij de traumatische ervaringen die ze hebben meegemaakt kunnen verwerken.

Foto: Marcel van der Steen

Zaadjes planten

Volgens Rana biedt het tegelijkertijd een goed houvast om te kunnen reflecteren op wat ze hebben meegemaakt. “Er is zoveel drama, oorlogsgeweld en alle angsten die daarbij komen kijken. Dat proberen we allemaal ook een plekje bij ze te geven. Dat doen we spelenderwijs door de kinderen bijvoorbeeld vies water te laten filteren. Om op die manier hun gedachten te leren zuiveren. Of door juist groentes te planten om nieuw leven te creëren.”

Kinderen die deelnemen aan ons Shield-programma leren naast rekenen en taal dus ook om creatief en oplossingsgericht te zijn. Dit vergroot hun zelfvertrouwen, zorgt ervoor dat zij meerdere vaardigheden leren en hoe zij over dingen nadenken – bijvoorbeeld over hun toekomst.

WhatsApp

Onderwijs is een ander belangrijk onderdeel van het dagelijkse werk. Maar vanwege corona ligt het programma momenteel helaas helemaal stil. Gelukkig is daar wel een perfecte oplossing op gevonden, vertelt Rana. "We zijn nu afhankelijk van online lesgeven. De grootste uitdaging lag bij de toegang van de materialen voor de kinderen. Maar dit is gelukt! We bereiken kinderen nu via TV, WhatsApp en daar waar mogelijk zoeken we ze in de kampen op.’’

De gevluchte kinderen in Libanon hebben zoveel ellende meegemaakt dat we ze dag en nacht zo goed mogelijk willen helpen - War Child

Ondanks de coronacrisis komen we nog steeds - met gepaste voorzorgsmaatregelen - bij de gevluchte kinderen langs om te kijken hoe het met ze gaat.

Foto: Marcel van der Steen

Veilig voelen

“Ja, natuurlijk komen wij ook nog bij ze langs om te kijken of ze nog iets nodig hebben. En belangrijker, om te kijken of het goed met ze gaat”, vertelt Rana. Want het belangrijkste is natuurlijk dat de kinderen zich na zoveel ellende eindelijk eens veilig voelen. Samen met haar collega’s werkt ze dag en nacht om alle kinderen zo goed mogelijk te helpen. Nu eventjes op gepaste afstand, maar toch dichtbij. Want dat is en blijft keihard nodig.