Verhalen van medewerkers
'Superheld' Mohammed geeft gevluchte Syrische kinderen tabletonderwijs
"Niets helpt kinderen méér dan onderwijs," weet Mohammed (27). Als facilitator voor ons Can't Wait to Learn-programma geeft hij kinderen in een vluchtelingenkamp in de Libanese Bekavallei les. "Met de educatieve spellen op tablets kunnen kinderen in zeer korte tijd op een speelse manier veel kennis opdoen. Zo hoeven ze niet in een klaslokaal te zitten om te kunnen leren."

Tabletonderwijs voor gevluchte kinderen
Lees Mohammeds verhaalIn gesprek met collega Marianna vanuit Moldavië: 'De vraag is zo groot'
Als Marianna Närhi, onze specialist in kinderbescherming, aankomt in Moldavië, wordt gewaarschuwd voor een 'escalerende veiligheidscrisis voor vluchtelingen uit Oekraïne'. Met een team van War Child-collega's traint en ondersteunt Marianna lokale hulporganisaties. "De hulpverleners worden al zo zwaar belast dat we manieren zoeken om de trainingen korter, eenvoudiger en sneller te maken,” vertelt ze.

Marianna steunt organisaties in het opvangen van vluchtelingen
Lees het interviewLeerkracht Cora van 'TeamUp op School' geeft gevluchte kinderen zoals Jesus (9) de kans zichzelf te zijn
Elke week doet Cora TeamUp met haar leerlingen. “TeamUp biedt spel- en bewegingsactiviteiten waarbij weinig woorden nodig zijn.” Taal is tijdens de activiteiten ondergeschikt, het ervaren van plezier en emoties staat voorop. “Door de activiteiten ervaren de kinderen de emoties zélf, omdat ze zélf de activiteiten doen. Kinderen worden daar blij van, bang of boos. Tijdens de activiteiten kunnen zij zichzelf zijn."

Cora helpt gevluchte kinderen een plek vinden
Lees verderCollega Mark Jordans zet wetenschap in om het psychologisch oorlogsleed van kinderen te verminderen
Wetenschappelijk bewijs is essentieel voor elke onderzoeker. Het is in het bijzonder belangrijk als het je missie is om het psychologische lijden van kinderen in conflictgebieden te verzachten. In zijn nieuwe functie als hoogleraar Child and Adolescent Global Mental Health aan het King's College in Londen tilt onze collega Mark Jordans deze missie naar een hoger plan.

Zo bewijst Mark dat onze programma's werken
Meer wetenPatrick uit Zuid-Soedan wil het taboe op psychosociale steun doorbreken
Patrick Kumi (22) woont in Bidibidi in Oeganda, één van 's werelds de grootste vluchtelingenkampen. Op zijn 17e ontvluchtte hij Zuid-Soedan en raakte hij een tijd gescheiden van zijn familie. Nu is hij jeugdambassadeur en facilitator voor War Child. "Mijn droom is om psycholoog te worden, zodat ik nog veel meer kinderen kan bereiken en iets terug kan blijven geven aan mijn gemeenschap."

Patrick (22) uit Zuid-Soedan wil het taboe op psychosociale steun doorbreken
Lees het interviewEen golf positieve TeamUp energie door Sri Lanka
"Zo heb ik mijn leerlingen nog nooit gezien", zegt Mala lachend. Het is dinsdagmiddag, we staan bij het speelveld van een middelbare school in Batticaloa in Sri Lanka. Ik sta naast Mala, en samen kijken we naar haar leerlingen. De middelbare school in Batticaloa is één van de locaties in Sri Lanka waar TeamUp de komende tijd lokale partnerorganisaties, trainers en begeleiders kennis laat maken met onze methodologie.

Een golf positieve TeamUp-energie door Sri Lanka
Lees meerTeamUp voor gevluchte Venezolaanse kinderen
Op zoek naar eten, onderdak en medicatie verlaten miljoenen mensen Venezuela, alles achterlatend. Hun geld is niks meer waard. De busterminal in Bogota is een rustpunt voor Venezolanen die op doorreis zijn. In een hoek van de grote hal is een paar vierkante meter waar kinderen kunnen spelen. Met een lokaal TeamUp-team zijn we aanwezig om een bewegingssessie met de kinderen te doen. Met een ‘box’ of ‘high five’ worden de kinderen begroet. Zittend in een kring beginnen we aan de TeamUp-sessie. We klappen, zingen en bewegen, op de plaats. De meeste kinderen lachen, hun ogen verliezen de dofheid en beginnen te glinsteren.

TeamUp voor gevluchte Venezolaanse kinderen
Lees het hele verhaalRana staat de kinderen dag en nacht bij
Rana werkt dagelijks met een onuitputbare dosis energie in ons Shield-programma. “Het belangrijkste is om kinderen te ondersteunen met het verwerken van hun heftige ervaringen als gevolg van oorlog en geweld”, legt zij uit. “De meeste kinderen zijn gevlucht uit Syrië en hebben traumatische ervaringen meegemaakt. Dat heeft natuurlijk een enorme impact op ze. Door ze bijvoorbeeld te laten tekenen zien wij wat ze van binnen voelen: verveling, blijdschap, angst. Als iemand veel buiten de lijntjes tekent, kan dat duiden op het hebben van problemen. Tekenen helpt ze enorm om hun gevoelens en gedachten te uiten.”
