Yonas (14) had een vlucht die hij nooit zal vergeten

Ook dichtbij huis zitten veel kinderen met onverwerkte traumatische ervaringen. Neem bijvoorbeeld Yonas (14). Hij ontvluchtte het totalitaire Eritrea en kwam uiteindelijk in Drenthe terecht. Daar heeft hij een nieuw en veilig thuis gevonden. En dat was hard nodig.
Vluchtelingen uit het door geweld overheerse Eritrea

Yonas droeg zijn broertje op zijn rug toen ze moesten vluchten uit Eritrea

Foto: War Child

Doodsbang in het donker

De onderdrukking en eindeloze dienstplicht in Eritrea waren voor de familie van Yonas reden om te vluchten. Hij moest alles achterlaten, inclusief zijn oma en de schapen waar Yonas zo dol op was. Het werd een vlucht die Yonas nooit zal vergeten. Urenlang liepen ze ’s nachts door het donker. Yonas droeg zijn broertje op zijn rug. Hij kon geen speelgoed meenemen. De jonge Yonas was doodsbang dat ze gesnapt zouden worden.

Explosief en agressief

Eenmaal in Nederland heeft Yonas het zwaar op school. Hij is explosief en agressief. Het lijkt wel alsof alle ellende tegelijk naar bovenkomt. De verwerking is in volle gang. Maar daar krijgt hij gelukkig steun bij. De activiteiten van TeamUp bieden gestructureerde sport-, spel- en bewegingsactiviteiten. Op die manier leren kinderen hoe ze met hun gevoel moeten omgaan. De vaardigheden die ze opdoen, zijn gekoppeld aan sociaal-emotionele thema’s als stress, vertrouwen en samenwerken. Dat bleek Yonas op het lijf geschreven.

War Child TeamUp helpt gevluchte families in Nederland

De vaardigheden die Yonas leert tijdens de TeamUp lessen van juf Rosan helpen hem met zijn gevoelens om te gaan.

Foto: War Child

Overleggen en niet schreeuwen

Yonas vindt TeamUp geweldig: “Hier ben ik nooit bang. Het zijn allemaal leuke activiteiten. De juffen zijn echt heel lief. Helaas mogen we niet altijd voetballen. We maken haar ook wel eens boos. En dan moeten we rustig overleggen en mogen we niet schreeuwen.”

Zijn juf ziet duidelijk verbeteringen bij Yonas. “De activiteiten laten hem ontspannen. Op speelse wijze leert hij zijn gevoelens te beheersen en om te zetten in positief gedrag. Hij zit steeds beter in zijn vel. Ik zie een vrolijk en sociaal kind!”

Verwarrende periode

Vanwege de coronacrisis kunnen de TeamUp-activiteiten nu helaas niet doorgaan. Om kinderen de nodige structuur en stabiliteit te blijven bieden in deze verwarrende periode, is er een variant bedacht die ook thuis uitgevoerd kan worden. Op deze manier blijven kinderen als Yonas de aandacht krijgen die ze nu zo hard nodig hebben.

* De naam Yonas is om veiligheidsredenen gefingeerd.