Haneen (9) stapt uit de schaduw van haar angst

De verwoestende aardbeving in Noord-Syrië zette onlangs het leven van Haneen (9) volledig op zijn kop. Het meisje en haar familie moesten elders onderdak zoeken, omdat hun eigen huis op instorten stond. Doodsbang waren ze. Het gezin vond uiteindelijk een koude en geïmproviseerde tent. Maar Haneens verhaal veranderde van angst en tegenspoed in eentje van veerkracht en ontwikkeling.
War-Child-Nederland_Syrie_Aardbeving_Haneen_2_230512

Haneen is hét bewijs dat jonge kinderen grote stappen kunnen zetten

Foto: War Child

Psychosociale eerste hulp sessies

Haneen praat openhartig over haar diepe angst voor aardbevingen. Daarbij barst zij geregeld in tranen uit. Ze heeft geleerd dat haar angst een natuurlijke en menselijke reactie is. En ze weet nu dat het goed en moedig is om haar gevoelens zo te delen.

Haneen en andere kinderen in het noordwesten van Syrie delen hun persoonlijke angstervaringen met elkaar in speciale 'psychosociale eerste hulp sessies' die na de verwoestende aardbeving zijn ingezet. Kinderen leren hier hun stress en traumatische ervaringen zo snel mogelijk los te laten. Alleen zo kunnen wij hen beschermen tegen verdere psychische schade.

Haneen bloeit op

Gedurende een reeks van groeps- en individuele sessies leerde Haneen om haar spanningen te verminderen en bloeide ze weer op. Haar glimlach keerde terug en ook veranderde haar kijk op het leven. Ze kon zich aanpassen aan de nieuwe omstandigheden en vond veel troost in het delen van ervaringen met anderen. Op die manier heeft zij de angst van zich af weten te schudden.

Haneens leven staat nu in het teken van rust. Ze koestert de momenten met haar nieuwe vrienden. Veerkracht en optimisme hebben de angst voor aardbevingen vervangen. Haneen is hét bewijs dat jonge kinderen grote stappen kunnen zetten. Met de juiste begeleiding kunnen ze hun eigen verhaal herschrijven en over hun angsten heen stappen.

Naast de psychosociale activiteiten kunnen mede dankzij een bijdrage vanuit de Giro 555-actie kinderen sinds april weer naar school. Maar liefst ruim duizend kinderen hebben zo langzaamaan hun oude ritme weer opgepakt wat bijdraagt aan hun mentale gezondheid.

* De naam van Haneen is voor haar eigen veiligheid gefingeerd.