De oorlog in Syrië had grote impact op Alaa (11)

Alaa (11) vluchtte acht jaar geleden met haar ouders en twee broers vanuit Syrië naar Jordanië, vlakbij Amman. Alaa mist Syrië, maar is blij dat ze nu veilig is. “Ik doe elke dag mee met de activiteiten van War Child. Ook in het weekend. Ik leer er elke dag iets nieuws.”
Syrisch meisje tekent op bord in kleuterklas Jordanie - War Child

Alaa doet mee met de les ter voorbereiding van het reguliere onderwijs

Foto: War Child UK

Oorlog in Syrië

De oorlog in Syrië was zwaar voor haar ouders, maar al helemaal voor Alaa en haar broers. Alaa’s vader: “Het geweld deed heel veel met ons gezin. Psychologisch gezien, bedoel ik. Met mij en mijn vrouw, maar het zwaarst was het voor onze kinderen. Toen we net in Jordanië aankwamen bleven wij altijd in het huis. We durfden niet meer naar de radio te luisteren, er was toch alleen maar slecht nieuws. Iedereen hier, alle buren waren heel aardig voor ons, maar we waren getraumatiseerd en wilden niet naar buiten. Ik werd depressief en ook mijn vrouw en kinderen waren ongelukkig.”

War Child in Jordanië

Een paar maanden na aankomst begonnen Alaa en haar familie mee te doen aan ons noodhulpprogramma in hun vluchtelingenkamp. Deze programma’s, of Deals zoals wij ze noemen, helpen kinderen en gezinnen uit conflictgebieden met het verwerken van hun traumatische ervaringen. Samen met lokale partnerorganisaties bieden wij families psychosociale noodhulp, onderwijs en bescherming. Door gezinnen zo snel mogelijk goede zorg te bieden kunnen we verdere psychologische schade voorkomen.

I Deal voor kinderen in Jordanië - War Child Holland

Parent Deals biedt psychosociale noodhulp voor hele gezinnen

Foto: War Child UK

Girls playing in Jordan - War Child Holland

Meisjes krijgen onderwijs en kunnen weer veilig spelen

Foto: War Child UK

Negatieve energie, moeheid en pijn loslaten

Onze psychosociale steun bieden wij aan in de vorm van creatieve en sportieve activiteiten, maar ook door in gesprek te gaan en deelnemers van alle leeftijden de kans te geven hun verhaal te delen. Elk programma is afgestemd op de behoeften van de deelnemers. Alaa’s moeder vertelt hoe onze Parent Deals haar hebben geholpen. “In eerste instantie twijfelde ik - wat heb ik nou aan zo’n sessie, dacht ik. Maar ik ben uiteindelijk toch gegaan en ik voelde al na de eerste keer een groot verschil. Van binnen veranderde er iets. Ik kon me beter ontspannen en alle negatieve energie, moeheid en pijn even loslaten.”

“Ik kan me beter ontspannen en alle negatieve energie loslaten"
Alaa's moeder
Meisjes voeren een dansje op in Jordanie - War Child

Alaa en haar vriendinnen voeren een dansje op

Foto: War Child UK

“Alaa is slimmer dan ons allemaal, ze heeft zoveel geleerd bij War Child"
Alaa's vader

“Ik leer elke keer iets nieuws”

Ook haar dochter Alaa heeft veel aan de sessies: “Ik ga elke dag naar War Child, ook in het weekend. Ik wil nooit ziek zijn, want dan kan ik niet naar War Child. Ik vind iedereen aardig en lief en elke keer leer ik weer iets nieuws. Ook thuis gaat het nu veel beter, mijn ouders praten nu meer met mij en mijn broers. We maken veel minder ruzie.”

Naast psychosociale steun geven we kinderen zoals Alaa de mogelijkheid naar de kleuterschool te gaan, zodat zij geen achterstand oploopt door de oorlog en zo snel mogelijk bij het reguliere onderwijs kan instromen. Alaa vertelt dat ze bij War Child geleerd heeft hoe ze netjes kan schrijven. Haar vader, grappend: “Alaa is slimmer dan ons allemaal! Vroeger was ze heel stil, maar ze heeft zoveel geleerd bij War Child en is nu veel zelfverzekerder.”