Veilig buiten spelen

Een jaar geleden woonde Othman* (11) nog met zijn familie in een prachtig huis met een grote tuin in Syrië. Othman vertelt waarom ze niet konden blijven: “Er waren allemaal bommen en sommige mensen gingen dood, ook bij ons in de straat. Als de bommen vielen, schuilden we in de kelder van het huis. Normaal zouden we veel buiten spelen, maar dat kon nu niet vanwege de bommen.” Hij weet ook nog dat een kogel op 2 centimeter langs het hoofd van één van zijn broertjes zoefde: “Het was heel eng.”

“Onze vlucht gaf hoop”

Het was te gevaarlijk om te blijven. Het gezin verkocht een deel van hun grond om de dure overtocht van Turkije naar Griekenland te kunnen betalen. Othman weet niet zo veel meer over de reis, maar zijn vader beleeft het nog elke dag. Hij vertelt dat hij in heuvelachtig Griekenland uit vermoeidheid op een steen was gaan zitten. Othman, ook moe, zei toen ‘ik hou van jou’ tegen hem. “Dat gaf mij nieuwe kracht en energie en ik besefte dat ik door moest gaan, voor mijn gezin. Onze vlucht gaf hoop. Het bracht ons dichter bij elkaar.” Met z’n achten hebben ze nu in het AZC in Tilburg rust en beschutting gevonden.

TeamUp geeft steun en stabiliteit

Othman houdt heel veel van sport, vooral voetbal en basketbal, en speelt graag met vrienden. Hij doet wekelijks mee met de sport- en spelactiviteiten van TeamUp. Zijn vader ziet hoe belangrijk dit is voor zijn kinderen. “Door TeamUp kunnen ze in elk geval hun energie kwijt. Kinderen zijn soms agressief, maar in sport is dat oké. Door zich in te spannen worden ze moe en kunnen ze goed slapen.”

Hij gaat nu ook weer naar school, wat voor zijn vader het belangrijkst is, omdat dat in Syrië niet meer kon. “Ik hoop voor mijn kinderen dat zij een goede opleiding zullen krijgen en ik hoop dat het vrede wordt in Syrië.” Totdat er vrede is kan Othman hier in Nederland verder leren en met TeamUp veilig buiten spelen in plaats van schuilen in een kelder.

*I.v.m. de veiligheid van het kind is zijn naam fictief.