Van school gestuurd en het huis uit gezet

De 17-jarige Rafiki woont in een afgelegen gebied in Burundi. Ze heeft vier broers en vier zussen. Op dit moment zit ze in de 7th grade van het Kananga College.

Toen Rafiki werd geboren, was haar vader teleurgesteld; hij wilde een jongen. Met als gevolg dat hij geen schoolgeld betaalde voor Rafiki. Ze vertelt: “Hij eiste dat ik zo snel mogelijk zou trouwen. Dat weigerde ik, koste wat koste wilde ik naar school. Maar omdat er geen schoolgeld binnenkwam, werd ik van school gestuurd.”

Alsof dat nog niet genoeg was, gooide haar vader haar het huis uit. Ze was niet meer welkom. “Ik kon gelukkig bij mijn oma gaan wonen. Ik probeerde een baantje te krijgen, maar veel werk was er niet. Op een dag besloot ik dat er wat moest veranderen. Ik stapte naar de directeur van mijn oude school.”

Die directeur is lid van de child protection comittee, dat opgezet en getraind is door War Child. Hij besloot dat Rafiki direct weer in mocht stromen in de lessen, zodat ze haar high school af kon maken. Gratis. Hij zamelde zelfs geld in via de comittee om het huis van Rafiki’s oma te laten herstellen nadat het door een storm was vernield.

Rafiki’s prestaties bleven onder de maat. Daarom schakelde de directeur een van de andere leden van de comittee in om Rafiki steun te geven. Ze kon er haar verhaal kwijt en was erg blij met de steun die ze kreeg. “Als zij er niet waren geweest, had ik nu nog zonder school gezeten.“
Het resultaat was verbluffend. Haar schoolcijfers schoten omhoog. Als ze zo doorgaat, gaat ze het halen. 

De comittee is inmiddels in gesprek met Rafiki’s vader om de thuissituatie te herstellen. Ze is alweer een paar keer thuis geweest om haar broers en zussen te zien. 

“Ik ben de school directeur zo enorm dankbaar. En het werk van de comittee is zo belangrijk voor me. Ik hoop dat de relatie met mij vader zo verbeterd dat ik op een dag weer gewoon thuis kan wonen.”

Vanwege veiligheidredenen is de naam veranderd.