Voor kinderen is bendeoorlog net zo goed oorlog

In Mexico zijn er afgelopen jaren 26.000 mensen spoorloos verdwenen. Brazilië haalt het Guinness Book of Record met gemiddeld 168 doden per dag. In Kaapstad vliegen kogels dagelijks in de rondte. We hebben het hier over de gevaarlijkste steden ter wereld. Zonder dat daar oorlog is. Hoe dat kan?

Onzichtbare grenzen

In verhouding tot deze steden is het Colombiaanse Bogotá een stuk veiliger. Maar zelfs daar durft Javier (21) door de vele conflicten tussen de rivaliserende bendes nauwelijks nog de straat op. De bendes bakenen hun territorium af door zelf de grenzen van hun gebied te bepalen. Wie over deze onzichtbare grenzen heen stapt, maakt kans in hevige vuurgevechten terecht te komen.

Genadeloos

Criminele bendes zwaaien de scepter. Dat zulke steden geen plek zijn voor kinderen om in op te groeien, mag duidelijk zijn. Niet alleen is het letterlijk levensgevaarlijk om daar op straat te spelen, ook durven kinderen niet naar school omdat ouders bang zijn dat hun kinderen dan in de verkeerde handen vallen. En die angst is terecht.

Vanwege het gebrek aan toekomstperspectief zien ze vaak geen andere uitweg dan zich aan te sluiten bij een criminele bende. Door te moorden, drugs te koerieren of zichzelf te prostitueren kunnen ze ineens snel geld verdienen. Maar eenmaal in een genadeloze bende, kom je er niet meer uit. Dus eigenlijk tekenen ze hun eigen doodsvonnis.

Wat doet War Child?

Voor kinderen is bendeoorlog net zo goed oorlog. Daarom breiden we ons werk uit. War Child biedt jongeren in Bogotá, Colombia, psychosociale steun, bescherming en onderwijs. Met onze creatieve aanpak en wetenschappelijk onderbouwde interventies zetten we de kinderen in hun kracht.  Daarnaast leren ze ook een vak. Zodat deze kinderen een alternatief hebben om een geweldloze toekomst te kunnen opbouwen. Wil je meer weten over Urban Violence en onze projecten? Klik hier.

Help ons stedelijk geweld op de politieke agenda te zetten. Want voor kinderen is bendeoorlog net zo goed oorlog!

  

Stop urban violence. Teken nu!