6 feiten die je nog niet wist over Urban Violence

Wist je dat...

  • In het Guinness Book of World Records Brazilië te boek staat als land waar gemiddeld de meeste mensen per dag worden vermoord? Vorig jaar zijn er 61.619 Brazilianen vermoord. Dat zijn gemiddeld 168 mensen per dag.

  • In San Pedro Sula, Honduras, veel jongeren een moord plegen voor geld? Uit een aflevering van Nieuwsuur blijkt dat een simpele moord ongeveer 100.000 lempiras te kosten. Dat is pak ‘m beet, 4200 euro. Met een minimumloon rond de 311 euro, is het voor deze jongeren een verleidelijke kans om in een keer veel geld te verdienen.
  • De stad Buenaventura in Colombia bekend staat om zijn 'slachthuizen'? Bendes nemen hun slachtoffers hier naartoe, waar zij hen op gruwelijke wijze vermoorden. Iedereen weet het, niemand doet wat. Men is bang voor de gevolgen, wanneer zij dit melden bij de autoriteiten.
     
  • In Mexico dagelijks mensen verdwijnen, zonder achtervolging? Sterker nog: overheidsfunctionarissen maken zichzelf schuldig aan de verdwijningen. In de afgelopen zes jaar zijn er in het land meer dan 26.000 mensen spoorloos verdwenen. Hoeveel van dit aantal exact is toe te wijzen aan de overheidsfunctionarissen is onduidelijk. Maar feit blijft wel: ze doen er in ieder geval ook niet veel aan om deze verdwijningen tegen te gaan.
  • Detroit, voorheen een van de rijkste steden van Amerika, een complete spookstad is geworden? Zo’n 40% van de straatverlichting werkt niet, 78.000 huizen staan leeg – en vele huizen staan te koop voor minder dan 500 dollar. De stad heeft het label gekregen “betreden op eigen risico”. Het is voor jongeren een levensbedreigende stad om in te leven. Maar liefst 60% van alle kinderen leven onder de armoedegrens en de kans om vermoord te worden is 11x hoger dan in New York City.

  • In Kaapstad kogels dagelijks in rondte vliegen? Het is dan ook niet gek dat in Zuid-Afrika de meeste moorden plaatsvinden. Alsof dat al niet erg genoeg is, is er bijna geen politie die de burgers kan beschermen. De reden? Er is een enorm gebrek aan politiepersoneel. Dit betekent dat alleen de rijke mensen, bescherming van de politie kunnen kopen. Burgers die dit niet kunnen betalen, zijn dus in deze stad aan hun lot overgelaten.

Tekst: Dorinde van Eck 

Teken onze petitie!

Meer over Urban Violence