Misdaad loont

Stedelijk geweld, wereldwijd een groeiend probleem. In steden als Bogotá, Colombia domineren rivaliserende gangs en bendes de straten. Ontvoering, misbruik en moord is de dagelijkse realiteit. Deze steden zijn meedogenloos voor kinderen. Dat is waarom War Child zich vanaf nu ook voor deze kinderen gaat inzetten.

Criminele bendes zwaaien de scepter. Vanwege het gebrek aan toekomstperspectief zien kinderen vaak geen andere uitweg dan zich aan te sluiten bij de criminele bendes. Door te moorden, drugs te verhandelen of zichzelf te prostitueren kunnen ze snel geld verdienen. Maar eenmaal in een bende, kom je er niet zomaar meer uit. 

Een bendeoorlog is net zo goed oorlog

Voor kinderen is bendeoorlog net zo goed oorlog. Daarom breiden we ons werk uit. Met onze creatieve aanpak en wetenschappelijk onderbouwde interventies zetten we de kinderen in hun kracht. En maken we een blijvend verschil. In Bogotá starten we met twee nieuwe projecten.

Kinderen die opgroeien in gewelddadige steden worden vaak gechanteerd, vermoord, mishandeld, ontvoerd en uitgebuit.

 

Fietsen voor een betere toekomst

Bij het Peace Bicycle Youth Centre Project krijgen jongeren praktijkonderwijs in fietsreparatie en –verhuur. Door dit project worden jongeren bewust van hun eigen kunnen en krijgen ze de kans om zichzelf te ontwikkelen. Hierdoor wordt het makkelijker om zichzelf en hun familie te beschermen tegen de ronselpraktijken en het geweld van bendes. Het is een eerste concrete stap. Een tastbaar project en een startschot voor veel meer initiatieven richting kinderen die wereldwijd te maken hebben met Urban Violence.

 

Een baan als wapen tegen bendes en gangs

Bij het E-Learning Hub Project volgen jongeren online lesprogramma’s die hen klaarstomen voor de arbeidsmarkt. Ze krijgen sollicitatietraining en hulp bij de keuze van een studie. Het werken voor een levensgevaarlijke bende wordt hierdoor ineens een stuk minder aantrekkelijk.

Kijktip: Ellie op Patrouille in Bogotá. Nederlands bekendste politieagente Ellie Lust dompelde zich onder in het stedelijk geweld van de Colombiaanse hoofdstad. “Ik heb alles gezien wat een grote stad te bieden heeft, maar dit is echt heel erg.”

Lees hoe Urban Violence het leven van vijf jonge Colombianen beïnvloedt 

Onze medewerker over haar ervaringen in Colombia