Tooske in Colombia

Tooske bezocht Colombia, een land van chronisch geweld. De jongeren daar zijn vatbaar voor verleidingen van gewapende bendes.

“Ik vond het heel eng om naar Colombia te gaan, want er is hier al 50 jaar een enorm conflict gaande. Er zijn ontzettend veel aanslagen, ontvoeringen en mensen worden overhoop geschoten. Ik voelde de dreiging zo dichtbij en dat was dan maar voor een paar dagen. Onvoorstelbaar als je als kind dag in dag uit met die angst te maken hebt,” vertelt Tooske. Toch ging ze op bezoek bij één van de War Child projecten.

Weerbaarder worden
Tooske bezocht een internaat in de regio Putumayo. Hier worden kinderen opgevangen die tijdens de oorlog hun ouders hebben verloren. Daarnaast wonen hier kinderen die simpelweg niet naar huis kunnen. Omdat ze anders slachtoffer worden van moord- en ronselpartijen, seksueel geweld of gerekruteerd worden door gewapende groepen. Het internaat is een stabiele, veilige omgeving waar War Child kinderen helpt weerbaarder te worden, en psychisch en sociaal sterker.

Liefdevolle begeleiding
Voor kinderen die worstelen met de gevolgen van oorlogsgeweld is het essentieel om hun emotionele en sociale vaardigheden te versterken. Dat doen we met speciale door War Child ontwikkelde methodes waarin de kinderen spelenderwijs werken aan hun emotionele en sociale vaardigheden. Hoe ze moeten omgaan met emoties, met andere kinderen en ouders, maar ook met conflict. Tooske: “Ik heb gezien wat War Child doet voor deze kinderen. Ze krijgen ontzettend veel liefdevolle begeleiding om langzaam weer het kind te vinden dat ze eigenlijk zouden moeten zijn.”

Bekijk het bezoek van Tooske Ragas aan Colombia op woensdag 10 juni aanstaande tijdens Friends voor War Child van 21.25 tot 23.00 bij de EO op NPO 1.