Tien jaar Kosovo

2018 is een bijzonder jaar voor Kosovo. In februari viert het land zijn tienjarig bestaan. Op 17 februari 2008 riep het Kosovaarse parlement de onafhankelijkheid uit. Na Zuid-Soedan is Kosovo daarmee het jongste land ter wereld. In de periode na de onafhankelijkheid volgden nog enkele geweldsuitbarstingen, maar de afgelopen tien jaar kenmerkten gelukkig zich door een relatieve rust en weinig etnische incidenten.

War Child in Kosovo

Dat is goed nieuws voor het land dat in 1998 nog het heftige strijdtoneel was van een bloedig conflict tussen de Albanese Kosovaren en de veiligheidstroepen van Milosevic. Het conflict duurde ruim een jaar. Er vielen tussen de 10.000 en 20.000 doden en bijna 1 miljoen mensen sloegen op de vlucht. Uiteindelijk keerde - mede na ingrijpen van de NAVO - in juni 1999 de rust weer terug.

Nog datzelfde jaar begon War Child met werken in Kosovo. Het land lag in puin. Scholen en huizen waren kapot, wegen slecht bereikbaar en honderdduizenden vluchtelingen keerden terug. Onder hen veel kinderen die tijdens het geweld of de vlucht heftige dingen hadden gezien en meegemaakt.

Workshops aan kinderen

In de regio’s rondom Prishtina, Peja en Gjakova verzorgde War Child creatieve workshops aan kinderen. Ook leidden wij veel lokale medewerkers op die zelf deze activiteiten konden gaan opzetten. Op die manier bereikten we duizenden kinderen en werd de continuïteit van onze hulp gewaarborgd. Dat was hard nodig, zo zagen wij met eigen ogen. Veel kinderen hadden psychosociale problemen zoals hyperactiviteit, agressiviteit, crimineel gedrag en een gebrekkig vertrouwen in hun toekomst.

Wij boden de kinderen structuur en een veilige plek. Stapje voor stapje verbeterden zij hun sociale vaardigheden. Ook gaven wij diverse trainingen aan Kosovaarse docenten. War Child leerde hen hoe een oorlogsverleden de ontwikkeling van kinderen kan verstoren en op welke manier zij daar als docenten met creatieve middelen iets aan konden doen.

Impact van ons werk

Na drie succesvolle jaren droeg War Child het werk in 2003 over aan een lokale partner, World Child Kosovo. In samenwerking met deze partner deden wij in 2005 voor het eerst in onze geschiedenis een impactmeting van ons werk. Wat bleek? Mede dankzij de methodes was er een afname van sociale gedragsproblemen, concentratie- en aandachts- problemen te zien. Het ging goed met deze groep kinderen. Dat was mooi nieuws, maar ons werk zat er daarmee niet meteen op natuurlijk. Uiteindelijk is World Child Kosovo - met hulp van War Child - nog tot 2007 actief in Kosovo geweest.

Oorlog achter de rug

Niet lang daarna volgde dus in 2008 de onafhankelijkheid. Ruim 110 landen hebben Kosovo inmiddels erkend als staat. Anno 2018 zijn economische hervormingen, de hoge werkloosheid en de relatie met buurland Servië nog altijd uitdagingen waar Kosovo mee kampt bij het langzaam en evenwichtig volwassen worden. Toch heerst er een positieve energie in het land en is de oorlog gelukkig al weer ver achter de rug.

Meer over ons werk