Het verhaal van Marwan

Door het aanhoudende conflict in Syrië zijn al meer dan 3 miljoen burgers het land uit gevlucht. Een deel van hen is de grens met buurland Libanon overgestoken. De helft van de vluchtelingen in Libanon zijn kinderen. Marwan (11) is één van hen.

Het leven in Libanon
Marwan vluchtte deze zomer vanuit Idlib naar Libanon met zijn moeder, drie broertjes en zusjes. "Er werd daar de hele tijd geschoten," vertelt hij. "Ik heb een heleboel geweren gezien." Zijn vader kon niet meekomen en is nog in Syrië. 

"Ik vind het maar vreemd in Libanon," zegt Marwan. "Hier in de buurt roken kinderen van tien jaar al sigaretten." Hij heeft nog geen nieuwe vrienden gemaakt, omdat hij van zijn moeder het huis niet uit mag. Behalve om zijn oom een handje te helpen, die een fruitkar heeft. "Ik verdien er niets mee maar volgens mij helpt mijn oom mijn moeder. We krijgen altijd veel fruit."

Als hij thuis is, speelt Marwan met zijn kleine zusje van tien maanden. "Als ze huilt, probeer ik haar weer vrolijk te krijgen. En ik probeer haar te leren voetballen, maar dat gaat nog niet zo goed."

"Ik mis mijn vader, oma en mijn ooms die nog in Syrië zijn." Ze hebben alleen nog telefonisch contact. "Als ik mijn papa spreek, vertel ik hem over mijn werk en mijn droom voor de toekomst: een eigen fruitkar hebben net zoals mijn oom."

Naar school
Marwan heeft door het conflict al bijna drie jaar lang geen leraar gezien. Zijn school in Syrië ging dicht toen ze begonnen te schieten en het gebouw vernield werd. Hij is toen gaan werken als assistent loodgieter en kon daarmee wat geld verdienen. "Ik zou het heel leuk vinden om weer naar school te gaan, maar ik zie het niet gebeuren."

Sinds kort gaat Marwan wel naar de Safe Space van War Child in Libanon. Dit is een veilige plek waar kinderen door middel van creatieve workshops hun ervaringen verwerken. En kinderen die lang niet naar school zijn geweest krijgen bijscholing, zodat ze niet te ver achterop raken en snel weer kunnen aanhaken bij het normale onderwijs.

In de Safe Space kan Marwan voor het eerst in jaren weer met speelgoed spelen. "Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst gespeeld heb, want ik heb geen speelgoed. Ik zou het fantastisch vinden om vaker te spelen."

Meer over de situatie in Syrië en het werk van War Child