Het verhaal van Lana

Door het aanhoudende conflict in Syrië zijn al meer dan 3 miljoen burgers het land uit gevlucht. Een groot deel van hen is de grens met buurland Libanon overgestoken. De helft van de vluchtelingen in Libanon zijn kinderen. Kinderen die soms al twee jaar niet meer naar school gaan of buiten kunnen spelen. Eén van hen is Lana (12) uit Aleppo. Zij vluchtte met haar familie naar Libanon.

Niet meer naar school
"Ik kan al meer dan twee jaar niet naar een echte school," vertelt Lana. "Mijn ouders zeggen dat het hier te duur is." Ze zit daarom de hele dag thuis en helpt soms haar moeder in de keuken met de aardappels en boontjes. Lana en haar zussen en broertje hebben geen speelgoed om mee te spelen en er is ook geen TV. "Van mama mogen we niet naar buiten. Dat is blijkbaar gevaarlijk."

In Syrië ging Lana wel gewoon naar school. Ze zou daar nu in de vijfde klas zitten. "In Aleppo was ik dol op school," vertelt ze. "Ik wil later dokter worden. Maar dan moet ik nu natuurlijk wel naar school."

Een afschuwelijk geluid
In Aleppo woonde de familie in een groot huis, met buren en familie dicht om hen heen. Nu is iedereen gevlucht. "Ik mis mijn vrienden, mijn school en mijn huis," vertelt Lana. "Ik heb gehoord dat het verwoest is."

"Toen we nog in Aleppo woonden, konden we de oorlog elke dag horen. De vliegtuigen maakten een afschuwelijk geluid. Ik vond het heel eng en mijn zussen moesten huilen. Libanon heeft ons leven gered."

Safe Space
Sinds kort gaat Lana naar de Safe Space van War Child. Dit is een veilige plek waar kinderen door middel van creatieve workshops hun ervaringen verwerken. En kinderen die lang niet naar school zijn geweest krijgen bijscholing, zodat ze niet te ver achterop raken en snel weer kunnen aanhaken bij het normale onderwijs. 

Voor het eerst kan Lana weer spelen en andere kinderen ontmoeten. "Om zes uur vanochtend waren we al bij de Safe Space. Toen het om acht uur open ging, stond ik vooraan!" vertelt ze. "Meester Hassan heeft er een leuke ochtend van gemaakt. Het was een heerlijke dag."

Meer over de situatie in Syrië en het werk van War Child