Suus kookt de sterren van de hemel voor War Child

Elke maand houdt Susanne Laven één hele zaterdag vrij om te kokerellen. ‘s Avonds nemen bekenden en onbekenden plaats aan tafel bij Suus, om te genieten van haar kookkunsten met een exotisch sausje. Dit doet ze niet voor niets. Alle gasten betalen voor het diner, en de gehele opbrengst gaat naar War Child. Zo combineert Suus haar passie met haar missie: koken, en oorlogskinderen wereldwijd steunen.

Enorm genieten
“In de week voorafgaande aan het diner, stel ik het menu samen. Dan speur ik heb web af op zoek naar recepten. Ik kook altijd naar een thema. Ik kies één van de landen waar War Child werkt, en ga vervolgens op zoek naar heerlijke traditionele gerechten van dat land.” Zaterdagochtend vroeg reist Suus af naar de markt en de Toko. “Dan is alles zo vers mogelijk!” Eenmaal thuis gaat ze aan de slag met het voorbereidende hak-en-snijwerk. “Ik vind het fijn om de hele dag de tijd te hebben. Dan kan ik in alle rust koken, geen stress, vooral enorm genieten.” De rest van de dag brengt ze door in het gezelschap van verse producten, keukengerei en de heerlijkste geuren.

Kippenvel
Suus zorgt ervoor dat ze stipt om zes uur klaar is, zodat ze tijd heeft om de tafel te dekken. Allemaal in de stijl van het themaland, natuurlijk. Zodra de gasten zijn gearriveerd, houdt Suus een kort welkomstpraatje. Ook laat ze onderstaande video over het werk van War Child zien. “Dan is het ijs gelijk gebroken. Iedereen weet direct waarom we daar aan tafel zitten, hoe belangrijk het werk van War Child is. Ik heb de video nu tientallen malen gezien, maar ik krijg nog steeds elke keer kippenvel.”


Gasten
De gasten van Suus komen vaak uit haar eigen vriendenkring, maar ook haar collega’s van Wageningen University & Research prikken graag een vorkje mee. “Soms nemen gasten ook onbekenden mee. Ik zou het heel leuk vinden als er meer onbekenden komen, dat is mijn doel voor het komend jaar.” Als gemeenschappelijke deler van haar gasten, noemt Suus openstaan voor het ontmoeten van nieuwe mensen, en natuurlijk het steunen van de missie van War Child. “Oja, en ze lusten altijd vrijwel alles! Maar verder zijn het vaak juist hele verschillende types, en dat maakt het heel leuk en interessant.”

Tip van Suus
Op de vraag hoe ze het toch elke maand weer flikt, lacht Suus: “Ik vind het gewoon écht heel erg leuk om te doen. Dat is ook zeker mijn tip voor toekomstige actievoerders. Doe iets wat je heel erg leuk vindt, dan kost het je nauwelijks moeite.” Zelf wil Susanne nog heel lang doorgaan met haar maandelijkse dineravonden. “Zolang er mensen willen komen, blijf ik koken!”

Op 29 oktober organiseert Susanne voor de laatste keer een diner in Wageningen. Daarna verhuist ze naar Amersfoort, voor een nieuwe start. Zodra Suus helemaal gesetteld is, vervolgt ze haar reeks War Child-avonden, waarschijnlijk vanaf januari. Wil jij hierbij zijn? Houd dan Suus’ actiepagina in de gaten en geef je op!