“Stedelijk geweld is niet altijd zichtbaar”

Hoe is het om in Colombia op te groeien - te midden van genadeloos stedelijk geweld? Dat vroeg War Child medewerker Bianca Hanskens aan kinderen in het Zuid-Amerikaanse land. “Het is geen open oorlog zoals je in Syrië ziet. Maar het is meer een soort sluipende omgeving”.

Vormen van Urban Violence

Ruim veertien jaar woonde Bianca in Colombia. Van 2014 tot 2017 was zij War Child’s Project Development Coördinator van Colombia. Als geen ander zag zij de vernietigende impact van stedelijk geweld op kinderen. Voor War Child zocht Bianca kinderen in Colombia op en luisterde naar hun heftige verhalen.


Bianca Hanskens - War Child Holland 

“Op het eerste gezicht merk je niet echt iets van het geweld. En op het eerste gezicht zijn mensen heel vriendelijk en open. Maar wanneer je er eenmaal woont – en ook voor een langere tijd – dan begin je ineens te merken hoe het geweld in de taal en in de omgang zit."

Bianca vervolgt: "Urban Violence heeft niet één specifieke vorm, maar het kan zich op meerdere manieren uiten. Zo is er veel huishoudelijk geweld bij families, seksueel geweld op straat en geweld tussen jongeren onderling. En stedelijk geweld bestaat ook uit de bendes die jongeren rekruteren en hen verleiden om drugs te gaan verkopen of te gebruiken".

Geweld is onderdeel van dagelijks leven

Stedelijk geweld is in feite onderdeel geworden van het dagelijkse leven. "Kinderen groeien op tussen al het geweld en dat is iets wat ze altijd hebben gekend, waardoor ze er aan gewend raken. Ook hun ouders weten niet beter dan dat geweld bij hun leven in Colombia hoort”.

Dit vertelde Bianca nog meer

Meer over ons werk in Colombia

Andere verhalen uit Colombia

Word een Urban Hero!

Tekst: Dorinde van Eck 
Afbeeldingen: Bianca Hanskens