Saidu is trots op War Child

Saidu Mansaray kwam ooit binnen bij War Child als medewerker op een van onze 3 regiokantoren in Sierra Leone. In vijf jaar tijd klom hij op tot adjunct-landendirecteur en uiteindelijk dé landendirecteur. Hij is verantwoordelijk voor de uitvoering, monitoring en evaluatie van al onze programma’s in Sierra Leone. Daarnaast ziet hij er op toe dat het lokale team voldoende expertise, ruimte en mogelijkheden hebben om hun werk goed te kunnen doen. Nog steeds is hij trots op War Child omdat hij ziet hoe de programma’s een positief effect hebben op kinderen en jongeren. Saidu vertelt.

“Het maakt me zo trots om te zien dat War Child impact heeft op zoveel jonge mensen.” Isatu is één van die jonge mensen. Saidu heeft haar vanaf het moment dat ze voor het eerst meedeed aan War Child’s programma zien groeien. “Voordat ze binnenkwam kon ze niet lezen of schrijven. Nu heeft ze een eigen bedrijfje gericht op mobiele telefonie. En ze heeft een kleine boerderij.” Hierdoor verdient Isatu een goed salaris waarmee ze andere jonge vrouwen ondersteunt en haar kinderen naar school kan laten gaan.

Saidu: “Vanwege haar economische positie, zelfvertrouwen en kennis van kinderrechten heeft ze nu een prominente rol binnen haar gemeenschap. In een bijeenkomst met een aantal ministers vertelde ze hoeveel ze van War Child’s programma’s heeft geprofiteerd. Dat ze nu bijvoorbeeld voor deze menigte durft te spreken. Dit was heel speciaal, ik moest bijna huilen toen ik haar zag spreken en de menigte uitbundig zag klappen….”

Onmisbare support
Volgens Saidu heeft de “support” van War Child’s Business Friends ongelooflijk bijgedragen aan een betere toekomst voor kinderen en jongeren in Sierra Leone. “Bijvoorbeeld psychosociale ondersteuning, taal- en rekenlessen, beleidsbeïnvloeding zoals lobbyen voor specifieke kinderrechten en het opbouwen van expertise van onze lokale samenwerkingspartners zijn projecten waar we zonder financiële steun nooit aan konden beginnen. In Sierra Leone is het vinden van sponsors niet eenvoudig. Daarom zijn de Business Friends zo waardevol.”

Andere activiteiten in Sierra Leone
Door de oorlog is de gehele maatschappij ontwricht. Er is lange tijd geen aandacht voor kinderen geweest. War Child werkt daarom heel gemeenschapsgericht. Samen met een dorp kijken we naar de ontwikkeling en problemen van jongeren en kinderen. Gezamenlijk worden er actieplannen opgezet. De gemeenschap vormt commissies die de actieplannen zelf tot uitvoer brengen. Zo voelt de bevolking zich verantwoordelijk voor de uitvoer van het project. Dit helpt ook om jeugd en ouderen dichter bijeen te brengen, dat is belangrijk bij de wederopbouw na de oorlog. De activiteiten die de bewoners ontwikkelen kunnen per gemeenschap verschillen. De nadruk ligt op het gebruik van creatieve en recreatieve middelen om de psychosociale situatie van kinderen te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het nieuw leven inblazen van traditionele dans, muziek of andere culturele activiteiten of aan het opzetten van een jeugd welzijnscomité. ”Kinderen krijgen ook theatertraining en maken toneelstukken die hun problemen aan de kaak stellen. Daarnaast bouwt de gemeenschap met hulp van War Child zelf een zogenaamde Child Friendly Centre. Hier worden War Child workshops gegeven. Maar, de buurtbewoners gebruiken de ruimte, een soort buurthuis, ook om zelf trainingen te organiseren. Er wordt bijvoorbeeld informeel onderwijs gegeven.”

Trots
Tot slot vertelt Saidu over de integratie van voormalige kindsoldaten. “Zij worden vaak volledig genegeerd in de gemeenschap vanwege hun daden tijdens de oorlog. Ik ontmoette een voormalig kindsoldaat die zich had aangemeld voor onze workshops in het dorpje Kareneh. Hij deed mee met onze activiteiten voor kinderen met diverse achtergronden. Dus niet alleen kindsoldaten, maar ook jongeren die hun ouders tijdens de oorlog zijn verloren. Door zijn deelname, zagen leeftijdsgenoten zijn positieve inzet. Hij bouwde ijverig mee aan de Child Friendly Centre. Het dorp begon hem langzaam weer te vertrouwen en dorpbewoners hebben er zelfs voor gezorgd dat hij een lerarenopleiding kon volgen. Hij geeft nu full time les op een school. Het dorp heeft hem vergeven. Ze snappen dat hij is gemanipuleerd en gedrogeerd door de rebellen om verschrikkelijke dingen te doen. Ik ben enorm trots op dit resultaat, vooral omdat ik dit hele proces heb begeleid toen ik zes jaar geleden begon te werken als project medewerker."

Lees meer over het werk van War Child in Sierra Leone