Safin’s reis naar veiligheid

Safin (12) is één van de duizenden kinderen uit Noord-Irak die in aanraking is gekomen met geweld, als gevolg van de oorlog. Zijn lange reis naar veiligheid is nu eindelijk voorbij. Samen met zijn moeder, broertjes en zusjes woont hij in een vluchtelingenkamp. Dit is zijn verhaal.

Beste van de klas

Safin woonde samen met zijn moeder, broertjes en zusjes in het Noord-Irakese dorpje Sinjar. Zijn broer Kameran en zijn oom ondersteunden het gezin financieel, omdat Safin’s vader is overleden. Safin ging naar school. Hij was zelfs de beste leerling van zijn klas.

Op de vlucht

In 2014 veranderde Safin’s leven totaal, toen troepen van de Islamitische Staat met veel geweld zijn dorp binnenvielen. Safin was getuige van verschrikkelijke daden van IS-strijders. Zij vermoordden ook zijn oom. Noodgedwongen sloegen Safin en zijn familie op de vlucht. Zij hadden niet eens tijd om het lichaam van zijn oom te kunnen begraven.

Dagenlang moest Safin met zijn familie door de zomerse hitte lopen. Zonder water of eten. Uiteindelijk bereikten ze het veilige Duhok, waar ze terecht konden in een vluchtelingenkamp. Zij moesten hun leven weer vanaf punt nul opbouwen. Dit was niet gemakkelijk, want ze konden niet werken en hadden dus geen inkomen om zichzelf in hun basisbehoeften te voorzien.

Nachtmerries

Deze traumatische ervaringen hebben een enorme impact gemaakt op het leven van Safin. Zijn herinneringen aan leven onder het IS-regime, en de zware vlucht hebben Safin een leven vol angst bezorgd. Hij kon niet meer goed slapen. En wanneer hij wel kon slapen, had hij vaak nachtmerries over IS-soldaten.

Nieuwe hoop

Sinds kort neemt Safin deel aan de Child Friendly Space-sessies van War Child. Samen met leeftijdsgenootjes die zijn ervaringen delen doet hij mee aan de activiteiten van War Child. Vooral in het begin vond Safin het lastig om om te gaan met de andere kinderen. Dit gaat nu een stuk beter.

Nu doet Safin ook mee met het 'life skills I-DEAL' programma van War Child. Deze sessies helpen hem met het verwerken van zijn trauma’s. Zodat hij eindelijk weer kind kan zijn. Vooral de sessies met als thema 'vrede en conflict' vond Safin heel fijn. Langzaam maar zeker leert Safin om zijn angsten los te laten. Hij slaapt de laatste tijd een stuk beter, zonder enge nachtmerries. Ook gaat Safin inmiddels weer naar school. Daar is hij heel blij om!

Steun kinderen zoals Safin

Help War Child met het bieden van psychosociale steun, bescherming en onderwijs aan de gevluchte oorlogskinderen. Doneer nu

Lees meer over ons werk in Irak