“Je kunt een kind alles afnemen, behalve zijn dromen.”

Onze veldmedewerker Melad is zelf ook een Palestijnse vluchteling. Hij woont in een van de 12 vluchtelingenkampen in Libanon Nahr al-Bared en werkt al jaren voor War Child.

Een missie 

“Werken bij War Child is geen 'werk' voor mij - het is meer een missie. Ik wil een verschil maken in het leven van een kind – en helpen om een betere toekomst op te bouwen. Ik vind het geweldig dat ons werk de kinderen positief beïnvloedt. En ik hou ervan dat ik de verandering voor mijn ogen kan zien gebeuren.”

Hoop 

“In het kamp zie je dat de kinderen zijn getroffen door oorlog. Je kunt het zien in hun gedrag. Ze zijn altijd op zoek naar mensen bij wie ze zich veilig voelen en van wie ze kunnen houden. Er is angst in hun ogen - maar ook hoop. In die hoop zien we de veerkracht. En daar werken we mee.

Ik herinner me een jongen. Hij was erg agressief, keek altijd boos en wilde de leider zijn. Samen gingen we onderzoeken waarom hij zich zo gedroeg. Het bleek dat hij verwaarloosd werd. Zijn ouders vochten altijd en ze straften hem regelmatig.

Er zijn ook kinderen die hun ouders verloren hebben. Zij zijn meer geïsoleerd, praten niet veel, waardoor andere kinderen ze soms minder snel accepteren. Dat is sneu want ze missen al zoveel  affectie en ze zijn vaak al bang en verdrietig. Toch voelen ze zich door onze spelactiviteiten wel op hun gemak. En daardoor slagen ze uiteindelijk ook steeds beter in om hun gevoelens te uiten.

We hebben meer Safe Spaces nodig voor kinderen die geen plek hebben om te spelen. Spelen is een zeer belangrijk onderdeel van het leven van kinderen - elk kind zou in een Safe Space moeten kunnen spelen. De kinderen zoeken steun van het team hier in de Safe Space en willen vaak niet eens meer naar huis.” 

Invloed van de ouders

“Sommige kinderen kunnen zich de bommen, het geschreeuw of het geweld niet herinneren. Ze waren te klein toen ze vluchtten - maar ze zien de angst in de ogen van hun ouders. Veel van deze ouders voelen zich leeg van binnen. Met hen doen we bewustwordingstrainingen. Ook leren wij hen hoe ze het werk van War Child kunnen ondersteunen, en het zelfvertrouwen van de kinderen kunnen helpen opbouwen.”

Kinderen dromen...

“De kinderen die hier leven hebben weinig vertrouwen in een betere toekomst. Ik hoop dat deze kinderen ooit weer veilig kunnen terugkeren, en in de buurt van hun familie kunnen leven. Want je kunt een kind alles af nemen, behalve zijn dromen. Laten wij ze helpen hun dromen waar te maken.”

Een Safe Space voor elk oorlogskind. Doe mee!