Wat betekent veiligheid voor jou?

Amar* (9): “Voor mij is het een kamer die op slot kan tegen kidnappers en inbrekers. Maar het betekent ook tekenen. Ik teken graag mijn eigen huis. Het huis dat ik achterliet in Syrië. Waar ik mijn eigen groente en fruit had in de tuin, en kippen, koeien. Waar ik veel vriendjes had en onze buren mijn familie waren. Hier in Libanon ken ik niemand. En niemand kent mij. Als die verschrikkelijke oorlog over is, ga ik het liefst weer terug naar huis."

Een veilige plek voor Amar

Elk kind heeft het recht om op te groeien in vrede, vrij van angst en geweld. Toch hebben miljoenen kinderen hun leven ondersteboven gekeerd door de wrede burgeroorlog in Syrië. Amar (9) is slechts een van hen. Ze vertelt ons hoe ze een nieuw, veiliger leven voor zichzelf in Libanon heeft opgebouwd. Amar is een bijzonder meisje. Haar grote bruine ogen zitten vol leven. En ze vindt het heerlijk om te spelen in de Safe Space die ze elke week bijwoont - zelfs met de jongens in haar groep.

De reis naar Libanon

Jaren geleden zag het leven van Amar er totaal anders uit. Ze moest het geweld in haar geboorteland Syrië ontvluchten om veiligheid te vinden in Libanon. Ze herinnert zich weinig van de lange reis - alleen die ene dag. Toen werd het constante geluid van vliegtuigen en bommen teveel. Amar's vader maakte de beslissing om snel de koffers te pakken. Ze reden zes lange dagen voordat ze in Beiroet aankwamen en staken te voet een bergketen over waar ze de taxichauffeur zouden ontmoeten die hen - illegaal - een paar kilometer over de grens zou brengen.

Hoop op een terugkeer

Het nog steeds erg moeilijk voor Amar om een ​​nieuw leven op te bouwen. "Syrië voelt nog steeds als ons thuis. Daar kenden we onze buren en speelden met andere kinderen. Hier kennen we niemand. Hier zijn we buitenlanders en is iedereen een vreemde.” Ondanks alles wat ze heeft meegemaakt, kan Amar nu de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Als ik groot ben, wil ik dokter worden", vertelt ze. "Ik speel altijd thuis doktertje omdat ik zieke kinderen wil helpen. Ik wil zieke kinderen beter maken. Ik wil dat de hele wereld beter wordt."

*Amar is voor haar eigen veiligheid een schuilnaam.

Een Safe Space voor elk oorlogskind. Doe mee!