Back To The Future: terug naar school na oorlog in Syrië

‘Back to the Future’ helpt tussen 2017 en 2019 meer dan 21.000 Syrische, Jordaanse en Libanese kinderen terug naar school te gaan. Het doel is om de impact van de oorlog in Syrië op de meest kwetsbare kinderen, hun families én de gastgemeenschappen in Libanon en Jordanië te verlichten.

Op de vlucht voor oorlog in Syrië

Al acht jaar woedt er een burgeroorlog in Syrië. 2,5 miljoen Syrische kinderen moesten hun huis ontvluchten. Veel van hen leven nu als vluchtelingen in Libanon en Jordanië – wachtend op de terugkeer van vrede in hun vaderland. Vluchtelingenkampen zijn nu hun nieuwe thuis. Dreiging van uitbuiting, kinderhandel en kinderarbeid is continu aanwezig.

Bijna een half miljoen gevluchte Syrische kinderen in Libanon en nog eens 240.000 in Jordanië zijn tussen 3 en 18 jaar. Bijna twee derde van deze kinderen gaat niet naar school. Samen met andere NGO’s probeert War Child hier verandering in te brengen. Met het project ‘Back to the Future’ proberen de organisaties gevluchte Syrische kinderen terug naar school te laten gaan. Zodat zij de kans hebben om een betere toekomst op te bouwen, voor zowel zichzelf als hun gemeenschap.

Back to the Future: terug naar school

De kracht van onderwijs

Onderwijs is essentieel om een gezonde ontwikkeling te bevorderen van kinderen die zijn getroffen door geweld en gewapende conflicten. Vier organisaties die zich inzetten voor kinderrechten zijn samengekomen om kinderen in Libanon en Jordanië die zijn gevlucht voor de oorlog in Syrië onderwijs en psychosociale steun te bieden. AVSI, Terre des Hommes Italië, Terre des Hommes Nederland en War Child Holland – financieel ondersteunt door het Madad Fund van de Europese Unie en de Elma Relief Foundation – slaan de handen ineen met het ‘Back to the Future’ project om aan de behoeften van deze kinderen tegemoet te komen.

‘Back to the Future’ zal van 2017 tot 2019 meer dan 21.000 (21.722) Syrische, Jordaanse en Libanese kinderen helpen om terug naar school te gaan. Het doel is om de impact van de Syrische crisis op de meest kwetsbare kinderen, hun families én de gastgemeenschappen in Libanon en Jordanië te verlichten. Want terug naar school betekent ook ‘terug naar de toekomst’: Back to the Future.

In Libanon zijn de scholen dicht, ook voor Syrische vluchtelingen zoals Laith. War Child biedt hen onderwijs op afstand

Kinderen kunnen weer terug naar school na de oorlog in Syrië met het programma ‘Back to the Future’

Kernactiviteiten Back to the Future

Onder de kernactiviteiten van ‘Back to the Future’ vallen:

  • Kinderen terug naar school laten gaan: basisonderwijs;
  • Voorschoolse ontwikkelingsprogramma’s;
  • Les in het basisniveau taal-, schrijf- en rekenvaardigheden voor kinderen (veel deelnemende kinderen hebben een leerachterstand nadat ze één of meerdere jaren school hebben gemist);
  • Leer- en huiswerkbegeleiding;
  • Psychosociaal steunen met activiteiten voor kinderen, jongeren en hun begeleiders;
  • Reparatie en renovatie van schoolfaciliteiten.

Als onderdeel van het project zullen 22 schoolfaciliteiten worden gerenoveerd (veertien in Jordanië en acht in Libanon) om ze klaar te maken voor de activiteiten. Een ander belangrijk element – het verzorgen van transport naar de projectlocaties – is nodig zodat de kinderen kunnen deelnemen aan de activiteiten.

Het team van organisaties hanteert een alomvattende, flexibele en toegankelijke aanpak die past binnen RACE II (Reaching All Children with Education Initiative) en het Lebanon Crisis Response Plan (LCRP) om formele en informele onderwijsactiviteiten te ondersteunen voor kleuters en schoolgaande kinderen.

Projectpartners Back to the Future

AVSI partner War Child

AVSI

AVSI, opgericht in 1972, is een non-profitorganisatie die projecten voor ontwikkelingssamenwerking en humanitaire hulp overal ter wereld uitvoert.

Naar website
Terre Des Hommes Italië

Terre des Hommes Italië

Terre des Hommes beschermt de rechten van kinderen in ontwikkelingslanden, zonder discriminatie op grond van ras, religie, politiek, cultuur of geslacht.

Naar website
TerreDesHommes partner War Child

Terre des Hommes Nederland

Terre des Hommes voorkomt dat kinderen worden uitgebuit, haalt kinderen uit uitbuitingssituaties en zorgt ervoor dat deze kinderen zich in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen.

Naar website

Back to the Future wordt gefinancieerd door:

the Elma relief foundation

The Elma Relief Foundation

Investeert overal ter wereld in hulpverlening, met de nadruk op kinderen in Afrika.

Naar website
Madad partner War Child

EU Regional Madad Trust Fund

Als reactie op de oorlog in Syrië steunt het Trustfonds maximaal 2 miljoen Syrische vluchtelingen en hun gastgemeenschappen in Egypte, Irak, Jordanië, Libanon, Turkije en de Westelijke Balkan.

Naar website