Houten beeldjes met een diepere boodschap

Waarom komen jullie in actie voor War Child? Dit vragen we aan Phing-Thing, een uniek kunstproject met een duurzame en eerlijke achtergrond.


'Phing-Things' worden eigenlijk gemaakt met één doel: het verspreiden van geluk. Ze kwamen per toeval tot stand bij een kunstproject van Gert-Jan Vlaming. De reacties op de houten beeldjes waren enorm inspirerend voor de makers.

Wanneer besloten jullie in actie te komen?

"Wij zijn al langere tijd met Phing-Thing bezig om via kunstprojecten aandacht te vragen voor onderwerpen die ons bezighouden. Door de vele brandhaarden in de wereld begrijpen wij dat er ook heel veel kinderen ongevraagd slachtoffer zijn van dat geweld. In januari wilden wij weer een kunstproject starten en al snel vonden wij dat de opbrengst naar War Child moest gaan."

Wat is jullie doel?

"Ons doel is naast het ophalen van geld ook Phing-Thing als middel te gebruiken om het thema 'War Child' aandacht te geven. Phing-Things brengen mensen een geluksmoment en dat kunnen de oorlogskinderen goed gebruiken." De diepere boodschap zit ook verpakt in de manier waarop Phing-Things tot stand komen: "Ze worden gemaakt door mensen met een beperking of op basis van fair trade door houtsnijders uit Indonesië. Twee verhalen dus in één doel!"

Hoe loopt de actie?

"Het loopt goed. We hebben veel kunstenaars die vrijwillig willen bijdragen." Maar niet alleen de kunstwereld is geïnteresseerd in het project: "We zijn met de gemeente Amsterdam in gesprek en we kunnen ze tentoonstellen in de openbare bibliotheek in Amsterdam-Noord. We gaan er hopelijk ook een aantal veilen via VakantieVeilingen.nl, die een groot bereik hebben!"

Zouden jullie vaker in actie willen komen?

"Jazeker! De gemeente heeft gevraagd of wij dit in alle 25 openbare bibliotheken in Amsterdam willen doen als een soort tentoonstelling. Dan is de stap naar Rotterdam en andere steden zo gemaakt. Ook willen we dan wat bekendere kunstenaars vragen te helpen."

Meer 'Phing Things' ontdekken? Volg ze op Instagram of Facebook!

MEER OVER HET WERK VAN WAR CHILD

KOM OOK IN ACTIE!

Tekst: Luc van Doorne
Beeld: Erwin Eikema van Phing-Thing