Persberichten 2016

Kinderorganisaties presenteren alternatieven voor gebreken in Nederlands asielopvang
18/11/2016 De belangen van vluchtelingenkinderen worden geschaad door gebreken in het Nederlands opvangbeleid. Met vijf stappen is het mogelijk hier een einde aan te maken. Dat stelt de ‘Werkgroep Kind in azc’ na sessies met tientallen betrokken deskundigen uit het onderwijs en de (preventieve) gezondheidszorg, gemeentebestuurders, COA medewerkers en vrijwilligers die werken aan verbeterde opvang. In opmaat naar de Dag van de Rechten van het Kind op 20 november presenteert de ‘Werkgroep Kind in azc’ haar advies ‘Zo kan het ook' met daarin de knelpunten, verbeterkansen en concrete bestaande initiatieven om de asielopvang kindvriendelijker te maken. Lees meer

Slag om Mosul: War Child zet direct extra hulp in
18/10/2016 Hulporganisatie War Child staat klaar om duizenden kinderen te helpen die getroffen worden door de heftige gevechten in en rondom Mosul. Het team van War Child in Irak maakt zich grote zorgen over de angst en onveiligheid waarin zij nu leven. Velen zullen alleen of met hun ouders het geweld proberen te ontvluchten. “De aanval op Mosul raakt kinderen het hardst. Zij zijn hun leven niet zeker. Het geweld en de mogelijke vlucht hebben veel invloed op hun psychosociale toestand. Bovendien zullen velen van hen niet meer naar school kunnen”, zegt Tjipke Bergsma (directeur War Child). Lees meer

War Child: nog lang geen 100% vrede in Colombia
07/10/2016
 - War Child ziet de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan president Santos als een extra stimulans om eindelijk vrede in Colombia te bereiken. En dat is hard nodig want War Child wordt nog dagelijks geconfronteerd met het geweld waarin miljoenen kinderen leven en opgroeien. De Nobelprijs volgt na een jarenlange periode van onderhandelingen voor het bereiken van een vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC. De organisatie is positief over het vredesakkoord, maar noemt het slechts één van de vele grote stappen die gezet moet worden. 
Lees meer

Tooske Ragas naar grote hoogte voor War Child
30/09/2016 Niemand minder dan de kersverse War Child-ambassadeur Tooske Ragas gaat de Kilimanjaro beklimmen. Tooske doet mee aan War Childs Kili-Challenge waarbij een grote groep gemotiveerde sportievelingen de hoogste berg van Afrika trotseert om zoveel mogelijk oorlogskinderen te helpen. Tooske: “Ik ben ambassadeur geworden om het gevoel van machteloosheid om te zetten in daden. Dus natuurlijk zei ik meteen ja.”
Lees meer

War Child: 63 miljoen kinderen in 2025 op de vlucht voor geweld en onveiligheid - Nu actieplan nodig!
18/09/2016 In 2025 zijn mogelijk maar liefst 63 miljoenen kinderen op de vlucht voor geweld en onveiligheid. Dat staat in het rapport ‘I’ve moved, my rights haven’t’ dat vandaag in New York (18.30 uur lokale tijd) gepresenteerd en besproken wordt in aanwezigheid van onder andere minister Ploumen, koningin Noor van Jordanië en Leila Zerroughi (speciaal gezant van de VN voor Kinderen en Gewapend Conflict). Lees meer

TeamUp breidt uit naar acht locaties
07/09/2016 Het project TeamUp van War Child, Save the Children en UNICEF Nederland voor gevluchte kinderen in Nederland wordt uitgebreid van vijf naar acht opvanglocaties. TeamUp biedt de kinderen sport, spel en dans op een gestructureerde en veilige manier. Deze activiteiten dragen bij aan de sociale en emotionele ontwikkeling van gevluchte kinderen. “Kinderen leren zo op een speelse manier weer samen te spelen, zelfvertrouwen op te bouwen en hun emoties een plek te geven”, vertelt projectleider Ernst Suur. Lees meer

Tooske Ragas nieuwe actie-ambassadeur War Child
05/09/2016 TV-presentatrice Tooske Ragas versterkt vanaf vandaag het ambassadeursteam van War Child. Tooske is inmiddels een goede bekende van de organisatie. Eind juni presenteerde zij de tv-show Jij&Ik en vorig jaar Friends for War Child, beiden te zien op NPO1. Zowel Tooske als War Child kijken daar met ontzettend veel plezier en tevredenheid op terug. 
Lees meer

War Child: kinderen doelbewust onderdeel gewapend conflict
01/08/2016 - Aan de vooravond van het debat in de VN-Veiligheidsraad over kinderen in conflictgebied maakt War Child zich zorgen over de ruim 250 miljoen kinderen die momenteel opgroeien in oorlog. “Een zeer verontrustende trend is dat kinderen bewust onderdeel van gewapende conflicten worden. Ze zijn moedwillig doelwit van geweld en worden vaak door strijdende partijen ingezet, zoals in Afghanistan, Syrië en de Democratische Republiek Congo”, zegt Tjipke Bergsma, directeur War Child.
Lees meer  

Reactie War Child op geweld Zuid-Soedan
11/07/2016 - War Child maakt zich grote zorgen over het escalerende geweld in Zuid-Soedan, en met name Juba. Een mogelijke nieuwe burgeroorlog zal catastrofale gevolgen hebben voor het land dat afgelopen zaterdag precies 5 jaar bestond. De enorme omvang van het conflict in Zuid-Soedan treft miljoenen kinderen.
Lees meer

Guus Meeuwis daagt YouTubers War Child uit - VIP-première schoolmusical War Child in Wolfheze
07/07/2016 Niemand minder dan Guus Meeuwis bracht vandaag een bijzonder bezoek aan de Prinses Beatrix School in het Gelderse Wolfheze. De achtstegroepers van de school waren de gelukkige winnaars van de VIP-première van de War Child schoolmusical. De Brabantse zanger kreeg na afloop van de musical een check overhandigd voor War Child van maar liefst 3154,30 euro. Om dit bedrag bijeen te krijgen, hadden de leerlingen onder andere cupcakes verkocht, lege flessen verzameld en een sponsorloop georganiseerd.
Lees meer

Jozef (9) en Erika (44) winnaars van live tv-show Jij&Ik
29/06/2016 War Child kan 5.879 extra oorlogskinderen helpen. Moeder Erika en haar zoon Jozef mogen zich sinds vanavond de winnaars noemen van de eerste versie van de tv-show Jij&Ik, waarin acht ouder-kind koppels samen live de muzikale strijd aangingen voor War Child. Het was een spannende en emotionele avond.
Lees meer

YouTubers schreeuwen het van de daken voor oorlogskinderen
08/06/2016 Vier YouTubers lanceerden vanochtend de War Child Kidsclub vanaf het dak van de A’DAM LOOKOUT in Amsterdam. De War Child Kidsclub is voor alle kinderen in Nederland die zich willen inzetten voor oorlogskinderen. De vier bekende YouTubers - Rens Polman, Quinty Misiedjan, Britt Scholte en Niels Oosthoek - gaan vanaf vandaag op pad met hun camera.
Lees meer 

Muzikale internethype wordt ontroerende live show tijdens TV-avond Jij&Ik - Samen zingen voor War Child op 29 juni om 20.25 uur, bij de EO op NPO1 
25/05/2016 De internetrage waarbij ouders en kinderen samen zingen, krijgt op 29 juni een extra dimensie in het tv-programma Jij&Ik. De afgelopen weken hebben vele ouder-kind-koppels geprobeerd een plaatsje in het programma te bemachtig en door een filmpje online te plaatsen waar zij samen een bekende hit zingen. Inmiddels zijn er acht koppels geselecteerd die live met elkaar de strijd mogen aangaan tijdens de TV-avond voor War Child. Het publiek in de zaal beslist uiteindelijk door middel van een staande ovatie wie het winnende koppel is.
Lees meer

Rutte kijkt voetbal in Beirut
03/05/2016 Premier Rutte en minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) hebben vanmiddag in de Libanese hoofdstad Beirut een Nederlands voetbalproject bezocht. Dit project is een gezamenlijk initiatief van War Child, UNICEF, Right To Play en de KNVB. Doel is om kwetsbare Syrische en Libanese kinderen door middel van sport met elkaar in contact te brengen en waar nodig psychosociale hulp te bieden.
Lees meer

Kans op vrede in verscheurd Zuid-Soedan – 6,1 miljoen mensen hebben hulp nodig
02/05/2016 Dertien Nederlandse hulporganisaties roepen de strijdende partijen in Zuid-Soedan op om de historische kans op vrede te pakken, nu oppositieleider Riek Machar is benoemd tot vice-president. Zodat 6,1 miljoen mensen de hulp kunnen krijgen die ze zo hard nodig hebben en een start kan worden gemaakt met de wederopbouw van het land. 
Lees meer

Veel muzikaal talent in Nederlandse gezinnen
25/04/2016 Nog twee weken om je stem te laten horen voor War Child. Jij&Ik, samen zingen voor War Child, 29 juni 20.30uur, EO, NPO1
Lees meer

Tooske Ragas en Marco Borsato brengen internethype naar TV: laat je stem horen voor War Child!
07/04/2016 - Zingende ouders met hun kinderen zijn al tijden een fenomeen dat op internet miljoenen views oplevert. EO brengt nu als eerste deze hartverwarmende en muzikale internethype naar tv voor War Child. Alle kinderen in Nederland tussen de 7 en 16 jaar maken namelijk kans om samen met één van hun ouders mee te doen aan de tv-avond Jij&Ik. Tijdens deze avond zingen kinderen samen met hun vader of moeder een bekende hit voor een groot publiek.
Lees meer

Victor Reinier nieuwe actie-ambassadeur War Child
30/03/2016 - Sinds vanochtend is Victor Reinier de nieuwe actie-ambassadeur van War Child. Zijn eerste activiteit was de doop van de speciale War Childtulp, die voor vriendschap, verbondenheid en vrede staat. “Beter dan dat kunnen jullie het werk van War Child niet omschrijven”, zei hij in Broek op Langedijk tegen de organisatie van het Tulip Trade Event. Reinier doopte de tulp met water in plaats van de gebruikelijke champagne. “War Child bestaat 20 jaar, maar dat is geen reden tot feest, want oorlog vernietigt nog dagelijks de levens van miljoenen kinderen.” 
Lees meer

Twaalf miljoen voor noodhulp aan Syriërs in de regio
17/03/2016 - Een consortium van twaalf Nederlandse organisaties, verenigd in de Syria Joint Response, ontvangt twaalf miljoen euro van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De organisaties bieden noodhulp in Syrië, Libanon en Jordanië aan 570.000 slachtoffers van het conflict. 
Lees meer

Persuitnodiging: Kamerleden krijgen ‘schoolles’ over impact van 5 jaar oorlog in Syrië 
14/03/2016 Op dinsdag 15 maart is het precies vijf jaar geleden dat het conflict in Syrië begon. Tijdens een schoolles voor Kamerleden in het Tweede Kamergebouw vragen UNICEF Nederland, Save the Children, War Child en World Vision aandacht voor de verloren generatie van Syrische kinderen.  
Lees meer 

Michaela DePrince nieuwe ambassadeur voor War Child 
3/02/2016 Vanmiddag heeft Marco Borsato in Amsterdam bekendgemaakt dat Michaela DePrince (21) zijn nieuwe collega-ambassadeur wordt van War Child. Michaela is een Sierra Leonees-Amerikaanse balletdanseres en danst sinds 2013 bij Het Nationale Ballet. “War Child is ongelooflijk trots om Michaela als nieuwe ambassadeur te hebben”, vertelde Marco.
Lees meer

War Child ontvangt miljoenen voor e-learning aan oorlogskinderen
26/01/2016 War Child heeft vanavond uit het Postcode Loterij Droomfonds een schenking van 5,9 miljoen euro ontvangen voor haar programma Can’t Wait to Learn. Met deze innovatieve lesmethode volgen kinderen in conflictgebieden officieel goedgekeurd onderwijs voor de basisschool. Kinderen leren door educatieve games te spelen op tablets. Op plekken zonder scholen, gekwalificeerde leraren of elektriciteit.
Lees meer

Marco Borsato maakt nieuwe ambassadeur War Child bekend
26/01/2016 Op woensdagmiddag 3 februari maakt War Child-ambassadeur Marco Borsato in Nationale Opera & Ballet bekend wie zijn nieuwe collega-ambassadeur wordt. Al 18 jaar geeft Marco als ambassadeur geheel belangeloos kinderen uit conflictgebieden een stem. War Child is ongelooflijk trots op deze betrokken ambassadeur.
Lees meer