Wereldwijde wake voor Syrië op 3e verjaardag crisis - #withsyria

13 maart Rijksmuseum Amsterdam 19:30 – 21:00 - Aan de vooravond van de derde verjaardag van de Syrië Crisis komen duizenden mensen in meer dan 30 landen bij elkaar in solidariteit met de Syrische bevolking.

Met een lichtprojectie op markante gebouwen, van Nelson’s Column, Lincoln Memorial, tot de Sydney Opera House, de Eiffeltoren en het Rijksmuseum in Amsterdam, wordt de actie #WithSyria gemarkeerd. De projectie is geïnspireerd op de iconische foto van de kunstenaar Banksy, ‘Meisje met een rode ballon’. Duizenden mensen houden met kaarsen verlichte wakes en laten rode ballonnen op met boodschappen van hoop voor de Syrische burgers. In vluchtelingenkamp Za’atari worden deze boodschappen aan de Syrische vluchtelingen getoond.

Het initiatief van deze solidariteitsactie komt van ruim 100 hulporganisaties en mensenrechtengroepen. Zij roepen de wereldleiders op om ernst te maken met het aanpakken van de crisis en te zorgen dat de Syrische bevolking, inclusief de burgers die in belegerde steden proberen te overleven, hulp krijgen.

‘Het bloedbad moet ophouden, stop met aanvallen, zodat we volgend jaar niet opnieuw de crisis hoeven te herdenken,’ zegt Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International, namens de deelnemende organisaties. In Nederland zijn dat Amnesty International, Hivos, Oxfam, PAX, Save the Children, Stichting Vluchteling, het Syrische Comité en War Child. UNICEF, UNHCR en World Vision, die met #nolostgeneration campagne voeren voor kinderen in Syrië, sluiten zich aan bij de wake.

Naast hulp voor de Syrische burgers moeten de wereldleiders zorgen dat de stemmen van gewone Syriërs worden gehoord in opnieuw te starten vredesbesprekingen.

‘Syrië ondergaat een massale exodus en een geleidelijke ineenstorting. Ruim 9 miljoen Syriërs hebben humanitaire hulp nodig, meer dan de helft van de totale Nederlandse bevolking. Op deze derde verjaardag van de crisis willen  we het tij van deze tragedie keren. Om te beginnen moet de VN-resolutie over humanitaire toegang direct worden uitgevoerd.’