War Child: nog lang geen 100% vrede in Colombia

Amsterdam, 7 oktober 2016 - War Child ziet de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan president Santos als een extra stimulans om eindelijk vrede in Colombia te bereiken. En dat is hard nodig want War Child wordt nog dagelijks geconfronteerd met het geweld waarin miljoenen kinderen leven en opgroeien. De Nobelprijs volgt na een jarenlange periode van onderhandelingen voor het bereiken van een vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC. De organisatie is positief over het vredesakkoord, maar noemt het slechts één van de vele grote stappen die gezet moet worden.

Jan de Waegemaeker (directeur War Child in Colombia): “Natuurlijk zijn we blij met deze stappen richting vrede, maar geweld blijft een issue. In ons team zien we de angst en het geweld waarin kinderen leven en opgroeien. Er zijn nog vele andere gewapende groepen actief in Colombia. Er is zeker nog lang geen sprake van 100% vrede. Zo lang aan de drugs- en wapenhandel, illegale goudmijnen en de sociale en economische verschillen tussen het platteland en de steden niets gedaan wordt, blijft er een gevaarlijke voedingsbodem voor geweld bestaan. Daarbij kunnen ook kinderen betrokken raken. War Child maakt zich grote zorgen over het aanhoudende geweld en dus de toekomst van het land.”

Gewapende groepen hebben de afgelopen decennia duizenden Colombiaanse kinderen als kindsoldaat ingelijfd. Ook nu blijft het voor kinderen verleidelijk om voor geweld of voor snel (drugs)geld te kiezen - zeker voor hen die opgroeien op plekken met weinig andere, hoopvolle alternatieven. De Waegemaeker: “Veel Colombiaanse kinderen zijn bovendien nog steeds bang. Bang voor het geweld dat ze in hun buurt, thuis en op school ervaren. Bang om - weer - te moeten vluchten. En bang om zich uit te spreken, om hun gevoelens en gedachten te uiten.”

War Child werkt sinds 2006 in Colombia. Momenteel heeft de organisatie vier projecten op negen locaties in de regio’s Cauca, Putumayo, Chocó en Bogotá, waaraan duizenden kinderen en volwassenen meedoen.

Colombia is een land dat gekenmerkt wordt door chronisch geweld. Gewapende conflicten tussen rebellenlegers, het regeringsleger, gewapende milities en criminele bendes houden dit Zuid-Amerikaanse land al meer dan vijftig jaar in hun greep. Vechten in plaats van praten is in Colombia helaas op veel plekken normaal. War Child werkt samen met kinderen om hun psychosociale welzijn te verbeteren en ze te leren omgaan met het geweld dat ze ervaren. Samen met ouders, verzorgers, leraren en de kinderen zelf werkt de organisatie aan hun bescherming en het voorkomen van rekrutering door gewapende groepen.

Cijfers:
- Zo’n 6,5 miljoen Colombianen - waaronder miljoenen kinderen - zijn door het geweld verdreven van hun thuis. Daarmee is Colombia een van de landen met de grootste intern verplaatste bevolking ter wereld;
- Ruim 250.000 mensen zijn door het geweld in de afgelopen vijftig jaar om het leven gekomen;
- Sinds 1985 zijn bijna 45.000 kinderen vermoord, 2.3 miljoen kinderen in Colombia op de vlucht geslagen en 8.000 kinderen vermist (sinds 1985 worden data goed bijgehouden);
- Alleen al de laatste drie jaar zijn meer dan 230.000 kinderen op de vlucht geslagen voor het geweld en zo’n 1.000 kinderen gerekruteerd door gewapende groepen (in 2015: 289)
- Seksueel geweld blijft een groot probleem. In 2013 zijn bijna 18.000 voorbeelden bekend van seksueel geweld tegen kinderen en volwassen, waarvan 70% meisjes van onder de 14 betrof.

Noot voor redacties (niet voor publicatie):
Voor meer informatie over War Child en interviewverzoeken met Jan de Waegemaeker kunt u contact opnemen met Peter Schouten, woordvoerder War Child via peter.schouten@warchild.nl en/of + 31 6 48 13 97 66