War Child: kinderen doelbewust onderdeel gewapend conflict

Amsterdam, 1 augustus 2016, 13.30 uur - Aan de vooravond van het debat in de VN-Veiligheidsraad over kinderen in conflictgebied maakt War Child zich zorgen over de ruim 250 miljoen kinderen die momenteel opgroeien in oorlog. “Een zeer verontrustende trend is dat kinderen bewust onderdeel van gewapende conflicten worden. Ze zijn moedwillig doelwit van geweld en worden vaak door strijdende partijen ingezet, zoals in Afghanistan, Syrië en de Democratische Republiek Congo”, zegt Tjipke Bergsma, directeur War Child.  

Morgen gaat secretaris-generaal Ban Ki Moon in debat met de Veiligheidsraad over zijn jaarlijkse rapport Kinderen en gewapend conflict. Sinds 1996 monitoren de Verenigde Naties extreem geweld tegen kinderen in conflictgebieden en verschaffen zij een zwarte lijst met landen en groepen (‘naming and shaming’) die onder meer kinderen rekruteren, geweld tegen kinderen inzetten en scholen aanvallen.

Eerder dit jaar herzag Ban Ki Moon de publicatie van zijn rapport en haalde alsnog een door Saudi-Arabië geleide coalitie in Jemen van de lijst. Dit ondanks de vele gedode kinderen, ontvoeringen en aanvallen op scholen. Wereldwijd kwam er veel kritiek op deze politieke en controversiële beslissing. Vorig jaar gebeurde hetzelfde met Israël, dat van de lijst werd gehaald.

Bergsma: “Als politieke beslissingen het debat blijven domineren dan wordt dit jaarlijkse monitoringsrapport een dode letter. Landen en groepen die geweld tegen kinderen gebruiken in gewapende conflicten mogen op die manier zonder consequenties hun gang gaan. War Child roept Nederland – dat vanaf volgend jaar een zetel in de Veiligheidsraad deelt met Italië – op om zich hierover uit te spreken en zich sterk te maken voor een lijst gebaseerd op feiten, en niet op politieke gronden.”

War Child werkt momenteel in 12 landen waar het oorlogskinderen een combinatie van psychosociale hulp, onderwijs en bescherming biedt.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mededeling voor redacties (niet voor publicatie):

Voor meer informatie en interviewverzoeken kunt u contact opnemen met Peter Schouten, woordvoerder War Child via peter.schouten@warchild.nl en/of + 31 6 48 13 97 66