War Child: 63 miljoen kinderen in 2025 op de vlucht voor geweld en onveiligheid

Nu actieplan nodig voor kinderen op de vlucht

Amsterdam, 18 september 2016 - In 2025 zijn mogelijk maar liefst 63 miljoenen kinderen op de vlucht voor geweld en onveiligheid. Dat staat in het rapport I’ve moved, my rights haven’t’ dat vandaag in New York (18.30 uur lokale tijd) gepresenteerd en besproken wordt in aanwezigheid van onder andere minister Ploumen, koningin Noor van Jordanië en Leila Zerroughi (speciaal gezant van de VN voor Kinderen en Gewapend Conflict). 

De waarschuwing doet War Child aan de vooravond van twee cruciale toppen over vluchtelingen en migranten in de marge van de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Dit zou een stijging betekenen van 35 miljoen kinderen ten opzichte van de huidige cijfers. Momenteel wordt één op de 200 kinderen al elke ochtend wakker als vluchteling.

“Wij vragen de wereldleiders om met een actieplan te komen voor kinderen die gedwongen zijn te vluchten en ervoor te zorgen dat zij overal dezelfde rechten hebben”, zegt Tjipke Bergsma (directeur War Child). “Zoals het recht op onderwijs, waar nu minder dan 5% van de humanitaire gelden aan wordt besteed. Zolang dat niet stijgt, zet de internationale gemeenschap de toekomst van miljoenen kinderen op het spel”, aldus Bergsma.

De belangrijkste aanbevelingen voor het actieplan zijn:

-          Gevluchte kinderen moeten binnen 30 dagen weer naar school kunnen. Er is zeker 4 miljard dollar voor onderwijs in noodsituaties nodig;
-          Kinderen op de vlucht zouden niet gecriminaliseerd mogen worden;
-          Er moet een garantie komen voor veilige en legale routes voor kinderen die gedwongen zijn om te vluchten. Landen zouden een eerlijke verdeling moeten maken voor het opnemen van ontheemde kinderen.

Bergsma: “Opgroeien in conflict heeft vaak negatieve psychosociale en economische consequenties voor kinderen en hun omgeving. Onder meer goed onderwijs is essentieel voor een spoedig herstel van het individu en de gemeenschap. Helaas gaan nog niet alle vluchtelingenkinderen naar school en we verwachten dat in 2025 dit aantal meer dan 12 miljoen zal zijn.” War Child waarschuwt verder in het rapport voor onder meer een toename van kinderarbeid en kindhuwelijken in de vluchtelingenkampen in het Midden-Oosten.

Maandag 19 september organiseert de VN een top over migratie en vluchtelingen. Op dinsdag 20 september volgt de zogenaamde Obama-top over vluchtelingen.

Mededeling voor redacties (niet voor publicatie)

 Directeur Tjipke Bergsma is aanwezig in New York en beschikbaar voor eventuele interviews.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Peter Schouten, woordvoerder War Child - peter.schouten@warchild.nl + 31 6 48 13 97 66