Slag om Mosul: War Child zet direct extra hulp in

Amsterdam, 18 oktober 2016, 10.00 uur - Hulporganisatie War Child staat klaar om duizenden kinderen te helpen die getroffen worden door de heftige gevechten in en rondom Mosul. Het team van War Child in Irak maakt zich grote zorgen over de angst en onveiligheid waarin zij nu leven. Velen zullen alleen of met hun ouders het geweld proberen te ontvluchten. “De aanval op Mosul raakt kinderen het hardst. Zij zijn hun leven niet zeker. Het geweld en de mogelijke vlucht hebben veel invloed op hun psychosociale toestand. Bovendien zullen velen van hen niet meer naar school kunnen”, zegt Tjipke Bergsma (directeur War Child).

Gisteren barstte het offensief rondom Mosul in alle hevigheid los. Naar schatting lopen meer dan een half miljoen kinderen het gevaar getroffen te worden door het geweld. Massale vluchtelingenstromingen zullen het gevolg zijn in het land dat al jaren door oorlog wordt geteisterd.

Bergsma: “War Child zet extra middelen in om nu meteen 6.000 gevluchte kinderen psychosociale hulp en onderwijs te bieden rondom Mosul. Dat is het minste wat we kunnen doen, maar er is echt veel meer geld nodig om de vele andere kinderen te helpen. Wij financieren dit nu voor een gedeelte uit ons eigen noodfonds De internationale gemeenschap mag deze kinderen niet in de steek laten.”

Sinds 2013 werkt War Child in Noord-Irak waar zij zich richt op de bescherming van de meest kwetsbare kinderen. Ook voorziet dit programma in psychosociale hulp, waardoor kinderen hun negatieve ervaringen kunnen verwerken. De focus ligt op kinderen die in Noord-Irak verblijven en door het conflict in Syrië geen vast woon- of verblijfplaats meer hebben. Daarvoor werkte de organisatie voornamelijk in het zuidelijke gedeelte van Irak.