Scholen in Nederland tekenen voor oorlogskinderen

Middelbeers - 8 oktober 2014. Vanmorgen is in de tekenles van groep 8 van de Willibrordusschool te Middelbeers een samenwerking tussen War Child en Tekenfund gestart onder het motto “getekend dóór oorlog  -  getekend vóór War Child”. Om aandacht te vragen voor oorlogskinderen organiseren War Child en Tekenfund samen een creatieve fondsenwevingsactie, waarvan een gedeelte van de opbrengst naar War Child gaat. War Child verzorgde voorafgaand aan de tekenles een gastles over haar werk in conflictgebieden.

Hoe werkt het precies?
Basisscholen, scholen voor middelbaar onderwijs en kinderdagverblijven melden zich aan via www.tekenfund.nl en krijgen speciaal Tekenfund-papier opgestuurd. Hierop maken de kinderen hun mooiste tekening. De school stuurt vervolgens alle tekeningen op naar Tekenfund, die de tekeningen afdrukt op onder andere wenskaarten, placemats, mokken, broodtrommels en gymtasjes. Elke tekenaar krijgt gratis een tijdelijk webwinkeltje om de spulletjes met de eigen tekening erop te verkopen. Opa’s, oma’s, andere familie en bekenden worden per e-mail uitgenodigd en kunnen online bestellen en betalen. Scholen worden door deze werkwijze niet geconfronteerd met onverkochte producten, bestellijsten, geldenvelopjes et cetera. Tien dagen na afloop van de actie worden de verkochte spulletjes verpakt per kind op school geleverd. Van ieder product dat de kinderen verkopen gaat € 2,- tot € 6,- naar War Child.

Kinderen horen niet in oorlog
De actie van War Child en Tekenfund maakt kinderen bewust van het leven in oorlogslanden. Op een creatieve manier leren zij dat leeftijdsgenootjes niet in oorlog thuishoren. Door samen met hun klasgenootjes te krijten, tekenen en schilderen helpen zij ook nog eens om kinderen in conflictgebieden een toekomst te geven. Het is in het kader van deze actie ook mogelijk om een voorlichter van War Child uit te nodigen in de klas.

War Child biedt oorlogskinderen in tien landen bescherming en psychosociale hulp. In creatieve workshops (sport, spel, muziek, theater) leren kinderen om te gaan met hun ingrijpende ervaringen. Door bijscholingsprogramma’s kunnen oorlogskinderen hun onderwijsachterstand inhalen. Ook ouders en verzorgers worden betrokken bij de programma’s, zodat zij hun kinderen beter kunnen ondersteunen.  


Mededeling voor redacties (niet voor publicatie):
Voor meer informatie over deze actie kunt u contact opnemen met Peter Schouten, persvoorlichter War Child: peter.schouten@warchild.nl / 06 48 13 97 66

www.warchild.nl & www.tekenfund.nl