Rutte kijkt voetbal in Beirut

Dinsdag 3 mei 2016, 20.30 uurPremier Rutte en minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) hebben vanmiddag in de Libanese hoofdstad Beirut een Nederlands voetbalproject bezocht. Dit project is een gezamenlijk initiatief van War Child, UNICEF, Right To Play en de KNVB. Doel is om kwetsbare Syrische en Libanese kinderen door middel van sport met elkaar in contact te brengen en waar nodig psychosociale hulp te bieden.

Momenteel zijn er grote spanningen tussen de lokale bevolking en vluchtelingen in Libanon. Het land vangt, met een bevolking van vier miljoen mensen, ongeveer anderhalf miljoen Syrische vluchtelingen op. Voetbal is grenzeloos populair en erg toegankelijk. Door groepen jongeren met diverse achtergronden samen te laten spelen, leren ze elkaar kennen en ontstaat er meer sociale cohesie. De organisaties combineren voetbal met psychosociale steun en training in life skills, zoals het leren spelen in teams, emoties uiten en problemen oplossen.

Rutte en Ploumen zagen Syrische en Libanese kinderen en hun coaches vol enthousiasme en plezier meedoen aan de voetbal- en life skillstrainingen. “Dit mooie initiatief zorgt ervoor dat kinderen in crisisgebieden kunnen spelen en sporten. Ik heb grote bewondering  voor wat de mensen hier doen en ben blij dat Nederland een bijdrage kan leveren,” aldus premier Rutte.

Zo’n 2.500 kinderen doen mee aan de voetbalactiviteiten. Ruim honderd jongeren worden getraind als voetbalcoaches die – samen met de lokale staf - ook life skillstrainingen en psychosociale steun kunnen geven. Tevens zullen honderden ouders en verzorgers meedoen aan verschillende activiteiten.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken financiert dit innovatieve project. Met het bezoek aan het voetbalproject sloten Rutte en Ploumen hun eendaagse werkbezoek aan Libanon af dat geheel in het teken stond van de opvang van Syrische vluchtelingen. 

Noot voor redacties (niet voor publicatie):
Dit is een gezamenlijk persbericht War Child, UNICEF Nederland, Right To Play en KNVB.

Voor meer informatie:
War Child - Peter Schouten - peter.schouten@warchild.nl - + 31 6 48139766
UNICEF - Gerrit vd Berg - gvandenberg@unicef.nl - + 31 6 23979551
Right to Play - Marije Dippe -  mdippel@righttoplay.com - + 31 6 42462666
KNVB - Bram Groot - bram.groot@knvb.nl - +31  6 10630236

De foto’s in de bijlage zijn rechtenvrij te gebruiken. Graag als bron Hussein Baydoun vermelden.