Persuitnodiging: Kamerleden krijgen ‘schoolles’ over impact van 5 jaar oorlog in Syrië

Oproep tot meer steun voor onderwijs en psychosociale steun in conflictgebied

Amsterdam, 14 maart 2016 - Op dinsdag 15 maart is het precies vijf jaar geleden dat het conflict in Syrië begon. Tijdens een schoolles voor Kamerleden in het Tweede Kamergebouw vragen UNICEF Nederland, Save the Children, War Child en World Vision aandacht voor de verloren generatie van Syrische kinderen.   

“Al vijf jaar lang hebben deze  kinderen nauwelijks toegang tot voeding en water, kunnen niet naar school en krijgen geen hulp om hun trauma’s te verwerken”, zegt Jan Bouke Wijbrandi directeur van UNICEF Nederland. “Naast de internationale inspanning om het conflict te stoppen, vragen de organisaties om nú voor onderwijs en psychosociale zorg te zorgen.”  
 
Deze oproep doen de organisaties via een bijzondere petitieaanbieding in de Tweede Kamer op dinsdagmiddag 15 maart. In een tijdelijk ‘klaslokaal’ zoals die in Syrië ook wordt gebruikt, krijgen Kamerleden een schoolles over het belang van psychosociale zorg en onderwijs. “Juist voor kinderen voor wie veiligheid en stabiliteit ontbreken, is het van cruciaal belang om ze via onderwijs perspectief te bieden. De kinderen van Syrië kunnen niet wachten”, zegt Pim Kraan directeur van Save the Children 

Na afloop van de les schrijven de Kamerleden met krijt hun naam op het schoolbord om zo te laten zien dat zij zich zullen inzetten om te zorgen dat het conflict stopt, dat kinderen naar school kunnen, en dat zij psychologische hulp krijgen om hun trauma’s te verwerken.  

UNICEF, Save the Children en World Vision zijn verenigd in de coalitie No Lost Generation, die aandacht vraagt voor de specifieke gevolgen van het conflict op kinderen: http://nolostgeneration.org/ 

Noot voor de redactie
Datum: dinsdag 15 maart
Tijd: 13.45 – 14.00 uur    
Locatie:Statenpassage Tweede Kamer  
Interviews:Jan Bouke Wijbrandi en Pim Kraan zijn beschikbaar voor interviews 
Meer informatie:
Gerrit van den Berg, persvoorlichter UNICEF Nederland, gvandenberg@unicef.nl, 06-23979551 
Sabine CopingaCommunicatie adviseur Save the Children, sabine.copinga@savethechildren.nl, 06-23228559  
Margreeth BronsemaCommunicatie adviseur World Vision. Tel: 06-18399036, Margreeth_Bronsema@worldvision.nl 
Peter Schouten, persvoorlichter War Child, Peter.Schouten@warchild.nl06-48 13 97 66