Oorlogskinderen van toen steunen oorlogskinderen van nu

4/5 mei campagne van start, met steun van Hanneke Groenteman, Hedy d’Ancona en Koos Postema.

Amsterdam, 28 april 2014 - Wat hebben Hanneke Groenteman, Hedy d’ Ancona, Koos Postema en Jan met elkaar gemeen? Alle vier hebben ze als kind de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Alle vier dragen ze hun oorlogservaringen nog met zich mee, iets wat hun leven sterk beïnvloed heeft. Zij willen niet dat hun verhaal het verhaal van de oorlogskinderen van nu wordt. Daarom steunen zij de campagne van War Child, zodat huidige oorlogskinderen de noodzakelijke psychosociale hulp krijgen en leren omgaan met hun ervaringen. Op deze manier kunnen ze weer bouwen aan hun toekomst.

Hanneke Groenteman: “De oorlog brak uit en ik moest weg. Mijn moeder heeft me meegegeven aan wildvreemden. Niet wetende of ik haar ooit nog terug zou zien. Als je ouders je wegdoen en je hebt niemand om erover te praten… dat is de grootste breuk die je kunt meemaken. Ik ben nu 74 maar kan er nog steeds geëmotioneerd over raken”.

In de campagne staat Jan centraal. Ook hij maakte als kind de Tweede Wereldoorlog mee. In de tv spot doet hij voor het eerst zijn verhaal over zijn oorlogservaringen. Jan weet als geen ander welke psychische gevolgen de verschrikkingen van een oorlog op je leven kunnen hebben. Nog elke dag groeien er kinderen op in oorlogssituaties. Door mee te werken aan deze campagne wil Jan ervoor zorgen dat zijn verhaal niet hun verhaal wordt.

Jan: “Tijdens de Tweede Wereldoorlog heb ik als jongetje verschrikkelijke dingen meegemaakt. Mijn hele leven draag ik die vreselijke herinneringen met mij mee. Ik ben mijn openheid verloren, mijn geloof in mensen kwijtgeraakt en heb nooit geleerd mijn emoties te uiten. Tijdens de oorlog had ik graag een schouder gehad om op uit te huilen, iemand aan wie ik mijn verhaal kon vertellen. Ik heb het niet kunnen verwerken”.

Voor veel Nederlandse kinderen die opgroeiden tijdens de Tweede Wereldoorlog was er geen organisatie als War Child. Zij hebben niet geleerd om te gaan met hun oorlogservaringen. Nog steeds zijn miljoenen kinderen slachtoffer van oorlog. Hanneke Groenteman, Hedy d’Ancona, Koos Postema en Jan willen dat oorlogskinderen van nu de kans krijgen om hun ervaringen te verwerken. Daarom vertellen zij hun verhaal rondom 4/5 mei om aandacht te vragen voor oorlogskinderen van nu.

War Child
War Child is een onafhankelijke hulporganisatie die investeert in een vreedzame toekomst voor oorlogskinderen. Met een creatieve en participatieve aanpak helpt War Child kinderen hun oorlogservaringen te verwerken. War Child beschermt kinderen tegen (de gevolgen van) gewapende conflicten, stimuleert hun psychologische en sociale ontwikkeling en organiseert onderwijs. War Child doet haar werk in samenwerking met tientallen lokale partnerorganisaties en is actief in 10 landen waaronder Libanon, Oost-Congo en Zuid-Sudan. Kijk voor meer informatie over War Child op www.warchild.nl, of over de campagne op www.warchild.nl/toenennu/over-deze-campagne 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Er is ook een presstoolkit beschikbaar. Wilt u meer informatie over de campagne of één van de oorlogskinderen van toen, Hanneke Groenteman, Hedy d’Ancona, Koos Postema interviewen, neem dan contact met ons op.
Contact: Léonie Beunen 06 - 52 08 80 75 of Mieke Wouters 06 - 48 13 97 66. Mailadres: Leonie.Beunen@warchild.nl of Mieke.Wouters@warchild.nl.