De kinderen van Mosul

Precies een maand nadat Mosul heroverd werd op IS, presenteert War Child een rapport in Nederland waarin de hulporganisatie zich grote zorgen maakt over de situatie van de honderdduizenden kinderen uit Mosul. War Child roept zowel de Irakese regering als internationale donoren op om nu in actie te komen om verdere desastreuse gevolgen te voorkomen.

10 augustus 2017 - Tjipke Bergsma (directeur War Child): “Mosul is bevrijd, maar voor de kinderen is de oorlog verre van over. Honderdduizenden kinderen zijn gevlucht, getraumatiseerd en verbannen. Een terugkeer naar een normaal leven is verder weg dan ooit. Deze groep kwetsbare kinderen is vatbaar voor onder meer radicalisering. Hun toekomst en die van Irak staan daarmee op het spel."

Kinderen die tijdens de bezetting van Mosul in de stad zijn gebleven, hebben jarenlang in grote angst geleefd. Volgens War Child heeft deze groep kinderen de verschrikkelijkste dingen meegemaakt, waaronder seksueel misbruik en het kijken naar en/of meedoen aan executies. Hun onderwijs werd bovendien heftig gedomineerd door het IS-gedachtegoed. De kinderen die Mosul wel wisten te ontvluchten, leefden jaren onder erbarmelijke omstandigheden in opvangkampen in de regio, zonder enige vorm van onderwijs.

“Ik wil naar huis, maar ik ben zo bang”

In haar rapport “I want to go home, but I’m afraid’ roept War Child onder meer de Irakese regering op werk te maken van het re-integreren en rehabiliteren van kinderen die door IS gedwongen zijn ingezet. “Deze kinderen lopen het risico gestigmatiseerd en zelfs verbannen te worden uit hun eigen gemeenschap. Veel kinderen zijn daarom bang om terug te keren naar huis”, aldus Bergsma.

Zoals de tienjarige Nabiel die ingezet was als menselijk schild door IS. Nabiel: “Bij terugkomst was er ‘Jij bent Daesh’ op de muur van ons huis geschreven. We zijn naar de politie gegaan, maar volgens hen was het okay om terug te keren.” Nabiel was echter te bang geworden om naar huis te gaan en vluchtte naar een opvangkamp in de regio.

War Child vraagt verder de internationale gemeenschap direct meer geld beschikbaar te stellen voor onder meer psychosociale hulp en onderwijs. Bergsma: “Alleen dan hebben deze kinderen een kans om hun leven weer op te pakken en te leren omgaan met hun ervaringen. Donoren lijken echter blind te zijn voor de urgentie van dit probleem.”  


Foto: Marcia Chandra/War Child UK

Volgens de VN is bijna 1 miljard dollar aan humanitaire hulp nodig voor Irak. Daarvan is momenteel slechts 46% toegezegd. Volgens War Child zullen de verschillende gemeenschappen in Mosul blijven lijden en desintegreren als de impact van de traumatische ervaringen niet snel aangepakt wordt.

Sinds 2013 werkt War Child in Noord-Irak waar zij duizenden kinderen een combinatie van psychosociale hulp, onderwijs en bescherming biedt. Daarvoor werkte de War Child sinds 2003 voornamelijk in het zuidelijke gedeelte van Irak.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rapport “I want to go home, but I’m afraid’

Voor meer informatie en/of interviewverzoeken kunt u contact opnemen met Peter Schouten, woordvoerder War Child, via peter.schouten@warchild.nl en/of +31 6 48 13 97 66