Kinderen in Gaza slachtoffers van het geweld

Amsterdam, 12 juli 2014 – Sinds 7 juli voert Israël hevige aanvallen uit op de Gazastrook. Dit heeft inmiddels tot 114 doden geleid aan de Palestijnse kant. Hiervan is tweederde burger, waaronder 30 kinderen en 17 vrouwen (bron: OCHA). Daarnaast zijn 680 Palestijnen gewond geraakt, waarvan eenderde kinderen (221) zo meldt het Palestijnse ministerie van volksgezondheid. 1.500 kinderen worden rechtstreeks getroffen door het geweld, door familieleden die gewond zijn geraakt of gedood en door de vernietiging van hun huizen. Door al het geweld heeft War Child zijn programma’s in bezet Palestijns gebied tijdelijk stil moeten leggen.

War Child medewerkers in Gaza, Reham en Jamal zien hoe het geweld de kinderen traumatiseert. Ze houden voortdurend toezicht op de situatie van de kinderen.

Jamal: "Je weet nooit waar en wanneer de volgende aanval zal zijn waardoor het te gevaarlijk is om de kinderen naar onze activiteiten te laten komen. Zodra we kunnen willen we psychosociale noodhulp geven aan de kinderen en hun moeders/verzorgers”.

Sinds 2009 is duidelijk dat militaire operaties er niet in slagen om vrede en veiligheid te brengen in Gaza en Israël. In de loop der jaren hebben War Child en vele andere organisaties herhaaldelijk opgeroepen tot een staakt het vuren tussen alle partijen om burgers te beschermen tegen het geweld. Helaas hebben deze wapenstilstanden niet lang geduurd en heeft War Child noodprogramma’s moeten inzetten om kinderen te helpen om met hun oorlogservaringen om te gaan.  

Jamal: "Het wordt steeds moeilijker om mijn eigen kinderen uit te leggen waarom de bombardementen en aanvallen over en weer gebeuren. Ik blijf hen vertellen dat ik van ze houd en dat ik er voor hen ben, maar wat dan? Er verandert niets. Zij, en kinderen in Gaza in het algemeen, voelen meer en meer wantrouwen. Het geweld maakt ze boos en ze zijn bang. De geluiden van de bommen zijn echt luid dus het is heel eng, ook voor mij. En elke keer vragen de kinderen zich af: zijn we het doel? Dit brengt veel angst met zich mee. Een moeilijke situatie. Reham: "In oorlogstijd zijn het altijd kinderen die de hoogste prijs betalen”.

War Child
War Child is een onafhankelijke hulporganisatie die investeert in een vreedzame toekomst voor oorlogskinderen. Met een creatieve en participatieve aanpak helpt War Child kinderen hun oorlogservaringen te verwerken. War Child beschermt kinderen tegen (de gevolgen van) gewapende conflicten, stimuleert hun psychologische en sociale ontwikkeling en organiseert onderwijs. War Child doet haar werk in samenwerking met tientallen lokale partnerorganisaties en is actief in 10 landen waaronder Libanon, Oost-Congo en Zuid-Sudan.  

 


Noot voor de redactie:
Het is mogelijk om kinderen in Palestijns bezet gebied te interviewen. Hiervoor kunt u contact opnemen met: Léonie Beunen persvoorlichter War Child | 06 - 24413192 | Leonie.Beunen@warchild.nl of met Robbert Bodegraven | 06 - 4346 8720 Robbert.Bodegraven@warchild.nl