Documentaire Kassim the Dream tijdens IDFA

Amsterdam, 16 november 2015- Aanstaande vrijdag 20 november is het de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. War Child nodigt je uit om naar de documentaire voorstelling "Kassim the Dream" te komen. Deze film wordt om 09.00 uur vertoond in Pathé de Munt in Amsterdam. Na afloop vindt er een nagesprek plaats met voormalig kindsoldaat Isaac Bullock (Oeganda).
16 november 2015

War Child en IDFA zijn dit jaar een samenwerking aangegaan in het kader van het IDFA scholierenprogramma. Tijdens de periode 23 – 27 november vertoont de IDFA tien keer de documentaire Kassim the Dream speciaal voor middelbare scholieren. De documentaire gaat over voormalig Oegandees kindsoldaat Kassim die zich weet op te klimmen tot wereldkampioen halfzwaargewicht boksen.

Vrijdag 20 november is het de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Speciaal voor deze dag zal muzikant en voormalig kindsoldaat Isaac Bullock (27) na afloop van de documentaire in gesprek gaan met 170 leerlingen van HAVO4 van het Calland Lyceum.

De toen elfjarige Isaac zat een paar maanden bij het Verzetsleger van de Heer, waar kopstuk Joseph Kony op gruwelijke wijze verantwoordelijk was voor het rekruteren en inzetten van kindsoldaten. Zijn leger zaaide jarenlang dood en verderf in Noord-Oeganda. “Ze hebben echt ontzettend veel angst weten aan te jagen. Er was geen keuze, je voerde gewoon bevelen uit, klaar”, vertelde Isaac eerder tegenover EenVandaag. Uiteindelijk wist Isaac te ontsnappen en vluchtte in 2011 naar Nederland. Isaac woont in Haarlem, studeert Communicatiewetenschappen (Vrije Universiteit Amsterdam) en is muzikant.

De documentaire Kassim the Dream maakt deel uit van het IDFA scholierenprogramma. Tijdens het festival zullen meer dan 1.000 scholieren de documentaire gaan bekijken en zo in aanraking komen met het thema oorlogskinderen en kindsoldaten. Naar schatting zijn er zo’n 300.000 kindsoldaten wereldwijd. Sinds 2004 werkt War Child in Oeganda. Tijdens de nabesprekingen in de zaal worden leerlingen geïnformeerd over het maken van de film, de hoofdrolspeler en het werk van War Child.

War Child bestaat dit jaar 20 jaar. Dat is geen reden tot feest, want helaas is het werk van War Child nog steeds hard nodig. War Child biedt oorlogskinderen in elf landen een combinatie van psychosociale hulp, onderwijs en bescherming waardoor ze weer vertrouwen, een toekomst en veiligheid vinden.