IKEA Foundation steunt project War Child in Zuid-Soedan

Amsterdam, 7 juli 2014 –Woensdag 9 juli is het drie jaar geleden dat Zuid-Soedan onafhankelijk werd. Al jaren wordt het land geteisterd door een burgeroorlog. Sinds december 2013 is het geweld in Zuid-Soedan weer opgelaaid. Kinderen worden elke dag geconfronteerd met gewelddadigheden en zijn daardoor kwetsbaar voor misbruik en uitbuiting. Scholen zijn verwoest waardoor kinderen beperkt toegang hebben tot onderwijs. Met steun van de IKEA Foundation creëert War Child voor kinderen in Zuid-Soedan veilige plaatsen waar ze kunnen spelen, en waar ze leren rekenen en schrijven. Zodat ze op adem kunnen komen en de oorlog niet leidt tot een onoverbrugbare schoolachterstand.

Project

In de zogenaamde safe spaces van War Child krijgen kinderen en jongeren (beroeps)onderwijs. In de safe spaces kunnen kinderen zich veilig voelen en meedoen aan creatieve activiteiten, zoals tekenen en rollenspelen. Ze kunnen hun lees- en schrijfvaardigheden verbeteren en hun economische vaardigheden ontwikkelen. Door mee te doen aan life-skills activiteiten leren ze om weer vertrouwensrelaties op te bouwen en om oorlogservaringen een plek te geven zodat ze weer kunnen bouwen aan hun toekomst.

Jonathan Spampinato, Hoofd strategische planning en communicatie: “De IKEA Foundation is van mening dat alle kinderen recht hebben op goed onderwijs. Wij steunen daarom War Child's creatieve benadering van onderwijs zodat de kinderen van Zuid-Soedan geholpen worden om uit de spiraal van armoede en oorlog te stappen.

Effect

Door de steun van de IKEA Foundation kan War Child 3.340 kinderen leren lezen en schrijven en hen psychosociale hulp geven. Daarnaast kunnen 858 jongeren beroepsvaardigheden ontwikkelen en 3200 ouders en verzorgers samenwerken om het welzijn van de kinderen te beschermen.

Over War Child

War Child is een onafhankelijke hulporganisatie die investeert in een vreedzame toekomst voor oorlogskinderen. Met een creatieve en participatieve aanpak helpt War Child kinderen hun oorlogservaringen te verwerken. War Child beschermt kinderen tegen (de gevolgen van) gewapende conflicten, stimuleert hun psychologische en sociale ontwikkeling en organiseert onderwijs. War Child doet haar werk in samenwerking met lokale partnerorganisaties en is actief in 10 landen waaronder Libanon, Oost-Congo en Zuid-Sudan. Kijk voor meer informatie over War Child op www.warchild.nl.

Over de IKEA Foundation

De IKEA Foundation wil de kansen voor kinderen en jongeren in de armste gemeenschappen verbeteren door holistische, lange termijn programma’s te financieren die voor een substantiële, lange-termijn verandering zorgen. De Stichting werkt samen met sterke strategische partners die een innovatieve aanpak hebben en daarmee grootschalige resultaten bereiken op vier fundamentele gebieden voor het kind: een plek die ze hun thuis kunnen noemen, een gezonde start in het leven, kwalitatief goed onderwijs en een duurzaam gezinsinkomen. Van de huidige gefinancierde programma’s zullen in 2015 zo’n 100 miljoen kinderen profiteren. www.ikeafoundation.org


Noot voor de redactie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Léonie Beunen persvoorlichter War Child | 020- 4227777 / 06 - 24413192 | Leonie.Beunen@warchild.nl. Meer informatie op: www.warchild.nl.