"Ik wil weer kunnen ademen"

Kinderen in Gaza zwaar getroffen

Amsterdam, 12 augustus 2014 – “Toen de bombardementen begonnen, dacht ik dat mijn hart even stilstond. Ik kreeg geen lucht meer,” vertelt de 12-jarige Jamila. Medewerkers van War Child maken zich grote zorgen over de impact van het Gaza- conflict op kinderen. Niet alleen fysiek, maar vooral ook psychisch. “Nachtmerries, bedplassen, huilbuien en woedeaanvallen zijn het gevolg van het voortdurende geweld. De afgelopen weken hebben kinderen dag en nacht het geluid van bommen en explosies moeten aanhoren. Het maakt ze ongelooflijk bang en onrustig,” vertelt Jamal, medewerker van War Child in Gaza.

Kinderen in Gaza bevinden zich midden in de vuurlinie. Ze kunnen geen kant op. Ze leven binnenshuis. Even ontladen door buiten te spelen is er niet bij. Ruim 370.000 kinderen hebben dringend psychosociale hulp nodig.

In de steek gelaten
Ouders weten niet hoe ze hun kinderen moeten helpen en geruststellen tijdens aanvallen op Gaza. Kinderen voelen zich onveilig en in de steek gelaten. Jamal vertelt: “Het geweld maakt ze bang. Bang dat een volgende bom raak is. De hoop die gepaard gaat met een staakt-het- vuren en de wanhoop als duidelijk wordt dat dit niets heeft uitgehaald, slaat kinderen volledig lam.”

Kinderen zijn ook boos. Dat ze in deze ellende zitten en niemand daar iets aan doet. De 13-jarige Sahar vertelt: “Om in een huis opgesloten te zitten, vast te zitten op één plek. Om weg te zijn van je bed. Om elke ochtend pas na zonsopkomst in slaap te durven vallen. Om al je dagelijkse activiteiten en routine te verliezen. Om niet te kunnen lezen, muziek luisteren, of zelfs te douchen terwijl het zo warm is. Is er niet genoeg gebeurd? Tot wanneer? En wat dan? En, waarom?”

Jongeren in Gaza geloven niet meer in hun dromen over een goede toekomst en een fijne baan. Ze zitten gevangen in een situatie waar ze niet voor gekozen hebben. Ze voelen zich er depressief door. Sahar zegt: “Ik wil weer kunnen ademen. Ik mis de straat. Mensen zien en me levend voelen.”

Psychosociale noodhulp
War Child staat klaar om zoveel mogelijk kinderen in Gaza psychosociale noodhulp te bieden zodra de situatie het toelaat. Door deze hulp leren de kinderen omgaan met hun ervaringen, en helpt War Child hen om weer vertrouwen op te doen voor de toekomst.

Bernard Uyttendaele, directeur van War Child: “Het is belangrijk dat kinderen leren dat geweld zo zinloos is. Dat is lastig, bij kinderen die zoveel geweld hebben meegemaakt. Maar het is cruciaal als je bedenkt dat deze kinderen de toekomst zijn.”

Om noodhulpprogramma’s in Gaza op te kunnen starten heeft War Child extra steun nodig. Er is een actie gestart op www.warchild.nl/war-child-in-gaza


Noot voor de redactie
Voor interviewaanvragen kunt u contact opnemen met: Karlijn Nelissen | 020-422-7777 | 06 – 48101233 | karlijn.nelissen@warchild.nl of Léonie Beunen | 06 - 24413192 | Leonie.Beunen@warchild.nl Meer informatie vindt u op www.warchild.nl.