Foto- expositie “Room No.4” geopend in Domkerk, Utrecht.

De realiteit van gedetineerde Palestijnse kinderen in Oost-Jerusalem.

"Ze lieten me 5 uur in de kamer met mijn handen gebonden op mijn rug en mijn benen aan elkaar vastgemaakt. Toen ik weigerde te bekennen sloegen ze me en werden mijn handen steeds strakker aan elkaar vastgebonden", een 15 jarig kind.

Utrecht - 21 september 2014. Vandaag werd op de Internationale Dag van de Vrede in de Domkerk in Utrecht de fototentoonstelling "Room No.4" geopend. De foto´s bij de tentoonstelling illustreren de realiteit van gedetineerde Palestijnse kinderen in Oost-Jeruzalem. De tentoonstelling is georganiseerd door de Nederlandse Coalitie voor Palestijnse Kinderen in Israëlische gevangenschap. Deze coalitie voert sinds 2011 campagne om aandacht te vragen voor misstanden tijdens de arrestatie en detentie van Palestijnse kinderen door de Israëlische autoriteiten. Tientallen genodigden namen vandaag een kijkje bij de expositie. De foto’s zijn te zien van 22 september tot en met 19 oktober 2014.

Honderden Palestijnse kinderen uit Oost-Jeruzalem en andere bezette gebieden worden jaarlijks gearresteerd. Zij worden verhoord en vastgehouden in omstandigheden die niet in verhouding staan tot hun leeftijd en die in strijd zijn met Israëlische en internationale wetten. Harde onderzoeksmethoden worden gebruikt, zoals het ondervragen van de kinderen zonder hun ouders, gebruik van fysiek en verbaal geweld en het ontbreken van een gespecialiseerde onderzoeker. Kinderen die dit hebben meegemaakt worden impulsief, gewelddadig, presteren slecht op school of haken af.

Room No.4

Room No.4 is een verhoorkamer waar Palestijnse kinderen uit Oost-Jeruzalem worden ondervraagd door de Israëlische politie. De expositie toont Palestijnse kunstenaars die in 12 foto's poseren op een manier die de getuigenissen van verschillende ex-gedetineerde kinderen weerspiegelt. De getuigenissen werden verzameld in het rapport 'The Impact of Child Arrest and Detention' door het Madaa Silwan Creative Center (gepubliceerd 2012).

Kinderen uit Silwan die gearresteerd en vastgehouden waren werden geïnterviewd. 83% van de kinderen werd vernederd en bedreigd tijdens de arrestatie en/of verhoren, aldus het rapport. 63% van de kinderen kreeg geen voedsel of water en mocht niet naar het toilet. 83% van de kinderen begreep de documenten die ze ondertekenden niet omdat ze in het Hebreeuws waren. Geen enkel kind had toestemming om bezoek te ontvangen of om een telefoontje te krijgen terwijl ze opgesloten zaten. Room No.4 is een initiatief van het Madaa Silwan Creative Center. De foto's zijn genomen door Ashraf Dowani. Sinds 2013 reist de expositie de wereld rond. Eerder was hij te zien in Palestina, Israël, de VS, Engeland, België en Libanon.

De Nederlandse Coalitie voor Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenschap bestaat uit: Defence for Children - Nederland | Een Ander Joods Geluid | gate48 - Platform voor kritische Israëli's in Nederland | Kairos Palestina Nederland | Palestine Link | United Civilians for Peace (UCP) | War Child Nederland. Zie ook: www.palestijnsekinderencoalitie.org


Noot voor de redactie:
Voor informatie of interviewaanvragen: Léonie Beunen, 06 - 24413192 | Leonie.Beunen@warchild.nl. Of kijk op: www.warchild.nl/evenement/foto-expositie-domkerk-utrecht-room-no4 en www.roomno4.org.