Pama komt weer tot rust

Pama is een van de vele kinderen in Sri Lanka waarvan de familie in de oorlog uiteen is gedreven.

“Ik was geloof ik zes jaar oud toen ik met mijn zussen en grootmoeder in het vluchtelingenkamp aankwam. Een zware tijd, waarin ik mijn ouders erg miste. In de kinderclub van War Child komt mijn hoofd een beetje tot rust. Nieuwe vrienden en de veilige omgeving maken me blij.” De nu 11-jarige Pama is secretaris van de kinderclub, en houdt van zingen, dansen en acteren. Het helpt Pama gelukkig te zijn.
Pama is een van de vele kinderen in Sri Lanka waarvan de familie in de oorlog uiteen is gedreven. Ze was 1 jaar oud toen haar vader met een andere vrouw trouwde. Haar moeder was gedwongen om in het buitenland de kost te verdienen, omdat ze in Sri Lanka geen werk kon vinden. Sindsdien woont Pama met haar twee zussen bij haar grootmoeder.

 

Niet meer gepest

Zoals kinderen kunnen doen, leidde het in het geval van Pama ook tot pesterijtjes door haar leeftijdsgenootjes. Daarbij zorgde overleven tijdens de burgeroorlog ook nog eens voor extra spanningen binnen haar familie. Nu heeft Pama een uitlaatklep gevonden. Ze hoort bij de groep en wordt niet meer gepest. Ze is zelfs secretaresse voor de kinderclub en geeft met haar school landelijke toneelvoorstellingen.

Een veilige plek voor kinderen

De kinderclub waarin Pama actief is, maakt deel uit van een van War Child's tien Safe Spaces in Sri Lanka. Plaatsen waar kinderen vrij van geweld kunnen leren, spelen, schilderen, sporten en deelnemen aan DEAL programma’s, door War Child ontwikkeld om kinderen actief en op een vrolijk makende manier hun gedachten en gevoelens te laten delen met elkaar. Zodat ze hun ervaringen een plek kunnen geven, en ze zich gesteund en zeker voelen. Door deze programma's in nauwe samenwerking met scholen aan te bieden, worden ook ouders, leraren en bestuurders betrokken bij het welzijn van de kinderen. Het programma wortelt diep in de gemeenschap, wat de kansen op een structurele verbetering van kinderrechten vergroot.

Hoewel Pama haar ouders nog iedere dag mist, leeft ze op de War Child kinderclub weer helemaal op. Ze treedt op voor andere kinderen en studeert hard in de bibliotheek. “Ik heb hier de kans om uit mijn moeilijke situatie te komen.”