Michael ontdekte weer hoe het is om kind te zijn

Zes jaar lang was Michael geen kind, maar soldaat. Hij werd benoemd tot commandant en moest, onder dwang, andere kinderen ontvoeren. Eén op de tien soldaten in een gewapend conflict is kind. Ze moeten moorden, plunderen en verkrachten. Maar ze worden ook op een andere manier gebruikt, als drager, kok, spion, wachter of seksslaaf.

Groot verdriet

Michael kwam gebroken uit de oorlog. Door het gewelddadige leven in de bush, wist hij niet meer hoe hij een gewoon leven moest leiden. Hij ontdekte bovendien dat zijn hele familie was vermoord. Hij had niemand meer. “Ik mis het dat er iemand is die écht om me geeft. Daar ben ik nog elke dag verdrietig om.”

 

 

 

Los van nare gedachten

Op zijn veertiende ontdekte Michael alsnog hoe het is om kind te zijn. “Tijdens de workshops van War Child ontdekte ik hoe fijn het is om met andere kinderen om te gaan. Voor het eerst maakte ik vrienden. Als je ervaringen kunt delen, is verdriet makkelijker te dragen. En ik merkte hoe ontspannend sport en spel voor mij zijn. Door te voetballen kon ik me losmaken van mijn nare gedachten en kreeg ik weer positieve energie. Daarom voetbal ik nog steeds elke dag.”

Om veiligheidsredenen is de naam van het kind veranderd.

Lees ook de verhalen van Mariama, Blanca en Husani.