Op naar de 50, 100, 150! #safeschoolsnow

Trots. Dat was ik toen ik op 29 mei, op de Safe Schools conferentie, Mireille Hector van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken het woord zag nemen. ‘Nederland steunt de Richtlijnen voor veilige scholen’ zei ze. Duidelijk, zonder mitsen of maren.

Trots was ik ook later die maand. De Nederlandse VN-vertegenwoordiger in New York sprak bij de VN Veiligheidsraad. ‘Steun de Richtlijnen’ was zijn boodschap.

Trots was ik op 24 juni. Op een event van War Child bij de VN Mensenrechtenraad sprak Reinout Vos van de Nederlandse ambassade luid en duidelijk. ‘Wij zullen Safe Schools op de agenda zetten bij onze partners - bij staten, internationale organisaties en het maatschappelijk middenveld’.

Richtlijnen voor veilige scholen
‘Nederland was erbij’ toen de Richtlijnen voor veilige scholen gelanceerd werden. Dat is goed. En nodig. Het militaire gebruik van scholen, waar de Richtlijnen een einde aan probeert te maken, is een gigantisch probleem, wereldwijd.

Miljoenen kinderen in oorlogsgebieden gaan nu niet naar school. De psychologische impact van aanvallen op scholen is enorm. Kinderen in Colombia, een van de landen waar het militaire gebruik van scholen wijdverspreid is, vertellen over gewapende mannen op het schoolplein. Over aanvallen in de nacht. Over hun leraren die vermoord worden.

49 Landen steunen Richtlijnen
Sinds de Richtlijnen twee maanden geleden gelanceerd werden is er veel gebeurd. 49 landen hebben inmiddels hun steun uitgesproken. Ook veel landen die zelf in conflict zijn. Zoals Tsjaad, waar de afgelopen jaren gevochten is tussen het leger en rebellengroepen.

De 49 landen die nu hebben getekend zijn de ‘founding fathers’ van de Richtlijnen. Zij moeten de basis leggen voor een wereld waar het militaire gebruik van scholen verleden tijd is. 49 landen is pas het begin. De vraag is niet alleen welk land nummer 50 zal zijn, maar welke landen nummer 100, en nummer 150, zullen zijn.

Samen sterk
War Child werkt hard aan meer steun, samen met andere organisaties. We praten met Ministeries, met VN-vertegenwoordigers, met ambassadeurs.

In de Nederlandse regering vinden we een partner. Om met andere landen het gesprek aan te gaan over Safe Schools. En door geleerde lessen van het Nederlandse leger te delen met anderen. Stap voor stap bannen we zo het militaire gebruik van scholen uit.

#safeschoolsnow
Het is de hoogste tijd, want de nood is hoog. Genoeg is genoeg. Hou onze website in de gaten - want het laatste is hier door ons nog lang niet over gezegd. #safeschoolsnow!

Lees meer
Meer weten over de inspanningen van War Child voor veilig onderwijs voor oorlogskinderen? Ga naar onze pagina over veilige scholen

Auteur: Rick Meulensteen, lobbyist bij War Child