“Op het voetbalveld vergeet je het geweld”

In het Ain El Helweh vluchtelingenkamp in Libanon is voetbal naast gewoon heel leuk ook de perfecte uitlaatklep voor spanningen die kinderen in oorlogsgebieden dagelijks ervaren.

"Ooit wel eens met wildvreemden zomaar een potje gevoetbald? Voor je het weet omhels je elkaar bij een doelpunt. Voetbal kent geen afstandelijkheid. Je bent één team en samen speel je om te winnen. Dat schept direct een band.”

Ahmad Abed Al Hadi van War Child’s Libanese partner SASCD spreekt uit eigen ervaring. Een ervaring die hij als coach aan kinderen van het Palestijnse vluchtelingenkamp Ain El Helweh wil meegeven. “Voetbal is voor veel jongeren een perfecte ontlading voor de dagelijkse stress. Wij bieden ze die ontlading.”

War Child Voetbalteams

Met de oprichting van twee War Child voetbalteams wil SASCD de aanzet geven tot een lokale competitie. Twee keer per week trainen, eens in de twee weken een wedstrijd. Liefst ook tegen andere teams van buiten het kamp. “Jongeren in dit kamp staan onder grote druk. Ze werken al op vroege leeftijd en er zijn weinig mogelijkheden om te ontspannen. Uitrazen op het voetbalveld biedt dan uitkomst. Het zorgt ervoor dat ze spanningen op een sportieve manier kwijt kunnen en bevordert saamhorigheid.”

Dealen met emoties via sport en spel

Al Hadi ziet veel voordelen in het opzetten van de voetbalteams, als aanvulling op het al lopende onderwijs- en psychosociale DEAL programma dat SASCD samen met War Child kinderen in het kamp aanbiedt. “Het hele DEAL programma draait om het dealen met je eigen emoties en die van anderen. Om jezelf ontwikkelen. Daarin spelen naast creatieve methoden als toneel en muziek ook sport en spel een grote rol.”

Ook de potentiële leden van de voetbalteams zien de oprichting van een lokale competitie wel zitten. De vijftienjarige Saeeb gaat niet naar school omdat hij overdag als monteur in een garage in het kamp werkt. Wel gaat hij gaat wekelijks naar het centrum van SASCD, om te leren lezen en rekenen. En voor de ontspanning. “Ik heb er veel vrienden met wie ik kan voetballen. Het is het leukste om te doen.”

Lees meer over War Child’s activiteiten in Libanon