"Het lichaam van een vrouw is geen oorlogsbuit"

Hoe is het om in Colombia op te groeien - te midden van genadeloos stedelijk geweld? Dat vroeg War Child medewerker Bianca Hanskens aan kinderen in het Zuid-Amerikaanse land. "In Colombia heerst een soort machismo: een vrouw is minderwaardig aan de man en haar grootste bijdrage aan de samenleving is haar lichaam”.

Angst voor seksueel geweld 

Ruim veertien jaar woonde Bianca in Colombia. Van 2014 tot 2017 was zij War Child’s Project Development Coördinator van Colombia. Als geen ander zag zij de vernietigende impact van stedelijk geweld op kinderen. Voor War Child zocht Bianca kinderen in Colombia op en luisterde naar hun heftige verhalen.


Bianca Hanskens - War Child Holland 

“Een meisje uit één van onze projecten zei tegen mij: ‘Het lichaam van een vrouw is geen oorlogsbuit’. Toch werd het lichaam van een vrouw tijdens de oorlog in Colombia wel zo ingezet. Door het heersende machismo in Colombia zijn veel meisjes bang om slachtoffer te worden van seksueel geweld. En hun angst is vaak meer dan terecht…

Seksslavinnen

Vrouwen zijn vaak slachtoffer van verkrachting. Ook worden zij door bendes actief ingezet bij het verkopen van drugs, het plegen van gewapende overvallen en bij afpersingsactiviteiten. Bendes zien vrouwen als seksobjecten. Daarom dienen vrouwen binnen de bendes vaak als seksslavinnen. Dit alles geldt voor vrouwen van alle leeftijden en komt meestal voor in steden.

"Meisjes worden vaak verkocht"

Alsof al dit seksuele geweld niet erg genoeg is, worden meisjes vaak ook verkocht – soms zelfs als baby. Zo is er in Colombia nog altijd sprake van mensenhandel. Het zijn vooral de bendes die hierbij betrokken zijn. Bianca: "Bendes verkopen kinderen vaak onderling. In sommige gevallen verkopen ouders hun eigen kinderen zelfs door aan bendes. Uiteindelijk komen al deze kinderen terecht bij een bende, en eindigen vaak gedwongen in de prostitutie”.

DIT DOEN WIJ

Dit is waar War Child te hulp schiet. Wij zetten ons in om meisjes en hun rechten te beschermen. Ook gaan wij preventief te werk: wij proberen kinderen en jongeren al op vroege leeftijd te bereiken. Want eenmaal in handen van een bende, is het heel moeilijk om met deze jongeren te werken.

Dit vertelde Bianca nog meer

Meer over ons werk in Colombia

Andere verhalen uit Colombia

Word een Urban Hero

Tekst: Dorinde van Eck 
Afbeeldingen: Bianca Hanskens