Oorlog verwoest niet alleen gebouwen

Wat doet het met je om op te groeien met oorlogen, gewapende conflicten, natuur- of humanitaire rampen? Een team van academici zocht het uit.

Kinderen die opgroeien in oorlog hebben geen vertrouwen in de toekomst, ze zijn bang, boos en somberheid ligt op de loer. War Child biedt deze kinderen en hun nabije omgeving mentale en emotionele steun. Heeft dat zin? Jazeker, zo blijkt uit onderzoek. 

Wat bleek? Psychosociale ondersteuning heeft een significant positief effect op kinderen met een post-traumatische stressstoornis. En dat al na vier weken. Door de interventies leren de kinderen hoe ze moeten omgaan met hun traumatische ervaringen. Zij waren hoopvoller, functioneerden beter en konden ook anderen sociale ondersteuning geven dan de kinderen die deze hulp nog niet gekregen hadden.

Het positieve effect bleek vooral groot bij kinderen van 15-18 jaar die hun huis niet gedwongen moesten ontvluchten en bij kinderen uit relatief kleine gezinnen (van minder dan zes gezinsleden). Hoe kinderen uit grotere huishoudens dan het best ondersteund kunnen worden, staat nu op de agenda van de onderzoekers.

Lees hier de hele publicatie in 'Lancet Glob Health'

Vind je dit interessant? Lees dan ook:

 

• Hoe War Child werkt

• Mark Jordans over psychosociale hulp

• War Child ontvangt wetenschappelijke prijs 

 

Tekst: Leoni Fohr
Afbeeldingen: War Child (in Libanon)