Yara uit Syrië mist haar oma, nichtjes en neefjes

Yara is elf jaar en met haar ouders en drie broers gevlucht voor het geweld in Syrië. Met zijn zessen slapen ze nu in één kamer in Akkar, een provincie in het noorden van Libanon.
17 april 2012

Het geweld in Syrië duurt nu al meer dan een jaar en lijkt alleen maar erger te worden. Duizenden mensen zijn gevlucht naar Libanon. Maar daar aangekomen is de situatie ook moeilijk, met een gebrek aan voldoende drinkwater, brandstof en elektriciteit. Bovendien heerst de angst dat de Syrische autoriteiten erachter komen waar je als gevluchte familie woont.

Rustige plek

Dit geeft veel stress en onzekerheid. Ook voor Yara. Ze probeert er aan te ontsnappen in haar zelfgebouwde tent van plastic zeil. Samen met haar broertjes kan ze hier veilig spelen en moeilijke herinneringen even opzij zetten.

Yara: “Ik speel de hele dag met mijn broertjes in de tent. Ik ben hier niet blij. Ik mis mijn neefjes en nichtjes en mijn oma en buren.”

Yara is bang dat ze haar neefjes en nichtjes zelfs misschien nooit meer zal zien. Dat zijn grote zorgen voor een meisje van elf. Zeker als je geen afleiding hebt. Want Yara kan niet naar school omdat die te ver weg is en haar ouders de kosten niet kunnen betalen.

 

 

Safe Spaces                                      

Maar vanaf deze week kan Yara naar de zogenaamde Safe Spaces die War Child heeft opgezet in Noord Libanon, dicht bij de Syrische grens. Daar kan ze met andere kinderen spelen, sporten en krijgt ze psychosociale ondersteuning. In diverse workshops leert ze haar ervaringen verwerken en emoties een plaats te geven. Yara’s ouders worden hier ook bij betrokken, zodat ze beter in staat zijn hun kinderen te ondersteunen.

Bijscholing

Daarnaast verzorgt War Child bijlessen, zodat Yara haar schoolachterstand kan inhalen en niet geïsoleerd raakt van vriendjes en vriendinnetjes. Het doel is dat ze later in het jaar toch naar school kan.

Naast Yara zijn er nog duizenden andere gevluchte kinderen die ook hulp nodig hebben. Word daarom Friend van War Child. Doneer nu

De foto's zijn gemaakt door © Alessio Romenzi                                                                                                                                                                                                                                  
Voor haar eigen veiligheid is Yara een schuilnaam.

Kom meer te weten over het werk dat War Child doet in Libanon.