Wereldwijde aandacht voor 5 jaar conflict Syrië

Vandaag bestaat het conflict in Syrië precies vijf jaar. Al vijf jaar lang groeien Syrische kinderen op tot een verloren generatie. Dat moet stoppen. UNICEF Nederland, Save the Children, War Child en World Vision vragen om hulp. Wereldwijd komen mensen in actie.
15 maart 2016

Miljoenen mensen zijn slachtoffer van het conflict in Syrië, onder wie veel kinderen. De levens van naar schatting 3,6 miljoen Syrische kinderen zijn gevormd door geweld en angst. Zij zijn geboren sinds het conflict vijf jaar geleden begon en weten niet beter dan dat er oorlog is. 1 op de 3 Syrische kinderen kent niet anders dan oorlog. Deze cijfers publiceerde UNICEF in het rapport 'No Place For Children'. 

Recht op psychosociale hulp

Waar de Syrische kinderen ook zijn: in Syrië, in de buurlanden, op de Europese migratieroute of in Nederland; zij hebben recht op onderwijs, bescherming en psychosociale hulp. Helaas neemt het aantal kinderen dat onmiddelijk behoefte heeft aan psychosociale hulp, scholing en bescherming nog elke dag toe. Minou Hexspoor, Manager programma-ontwikkeling in Libanon: "Psychosociale noodhulp is cruciaal in crisissituaties. Kinderen hebben zoveel meegemaakt." Meer dan 20 procent van de kinderen die slachtoffer is van het Syrië-conflict, loopt het risico op het ontwikkelen van psychische problemen. Ook lopen vluchtelingenkinderen een groter risico op uitbuiting en uithuwelijking.  

Verloren generatie

Vandaag overhandigden War Child, World Vision, UNICEF Nederland en Save the Children een brief en rapport aan kamerleden. Ook gaven ze in het Tweede Kamergebouw een typische nood-les om het belang van onderwijs en psychosociale hulp voor Syrische kinderen aan te geven. Al vijf jaar lang groeien kinderen op tot een verloren generatie. Dat moet stoppen. Minou: "Er is een capaciteitsprobleem. We hebben niet genoeg middelen om alle kinderen te helpen."Als we nu niet met zijn allen in actie komen, wordt de toekomst van deze generatie bedreigd." 

Wat jij kunt doen

Laat zien dat het conflict in Syrië je ook aan het hart gaat. Dat je meeleeft met iedereen die slachtoffer is van het conflict. Dat kan via de wereldwijde #withsyria actie. Meedoen is heel simpel:
1. Maak een foto van jezelf of samen met vrienden waarop je van je handen een duif maakt. 
2. Deel deze op jouw Facebook pagina, Twitter of Instagram met #withsyria. Bijvoorbeeld: 5 years of lives being apart. I am joining hands #withsyria to keep hope alive. Join me withsyria.com
3. Spread the word! En alvast dank je wel!

Ook kun je de petitie tekenen van War Child UK. Samen met bekende artiesten maakten ze deze video: