War Child reageert op IS-filmpje in NOS Journaal

Een paar dagen geleden stuurde IS een filmpje de wereld in hoe ze van kleine kinderen strijders maken. IS laat zien hoe kinderen worden klaargestoomd om te vechten als soldaten in de strijd tegen ‘de ongelovigen’. Islamitische Staat lijkt steeds jongere kinderen in te zetten. Sommige ‘kinderen van het kalifaat’ zijn nog geen 10 jaar oud. War Child werd gevraagd om een reactie in het NOS Journaal.
29 juli 2015

In het NOS zes en acht uur journaal van dinsdag 28 juli werd het IS filmpje getoond. Het journaal vroeg Peter Schouten van War Child om een reactie.

Afschrikwekkende functie
War Child vindt de beelden walgelijk. “Kinderen horen te spelen en naar school te gaan, kinderen horen gewoon kind te zijn”. Waarom wordt er dan zo’n filmpje ingezet? Peter: “Dit propagandafilmpje is ingezet vanwege de afschrikwekkende functie. En om te laten zien dat de volgende generatie strijders al klaar staat.”

Grote gevolgen
Het rekruteren van deze kinderen door IS heeft grote gevolgen. Het mag duidelijk zijn dat zulke ervaringen een hele negatieve invloed hebben op de fysieke, emotionele en psychologische ontwikkelingen van deze kinderen. Kinderen horen niet thuis in oorlog.

Hoe helpt War Child deze kinderen?
War Child kan niet voorkomen dat kinderen in Syrië worden geronseld. Wat War Child wel doet, is gevluchte Syrische kinderen in Libanon een veilige plek bieden. Dat helpt. “We merken dat kinderen in onze Safe Spaces hun verhalen durven en kunnen vertellen en hun gevoelens weer uiten. En langzaam weer kind worden en weer vooruit durven kijken naar een positieve toekomst.”

Help mee
Het programma in Libanon is het grootste programma van War Child op dit moment. Meer dan 100.000 Syrische kinderen krijgen psychosociale hulp, onderwijs en bescherming. Help War Child om deze kinderen een veilige plek te bieden. Samen halen we de oorlog uit een kind. Doneer nu.

Klik hier voor het item van de NOS. Pas op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.